Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας (2)
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
130460 Τραγούδια, 269383 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας (2)
 Σκέψεις και προβληματισμοί από ένα μη ειδικό
 
Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας (2)
…συνέχεια στο Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας (1)
Στις μέρες μας όπου η ανθρώπινη κοινωνία βιώνει μια ακόμα οικονομική κρίση, όπου οι «πολλοί» γίνονται φτωχότεροι και οι κάποιοι «λίγοι» πλουσιότεροι, πλανάται το ερώτημα αν υπάρχει μια καλή πρόταση από τους σοφούς της ανθρώπινης κοινωνίας, ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους κρίσεις. Αν υπάρχει πρόταση που να στηρίζεται στα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης κοινωνίας έτσι όπως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα και να δίνει μια λύση φυσική, δίκαιη και οπωσδήποτε ανθρώπινη. Η άποψη ότι τα πράγματα πρέπει να αφεθούν ελεύθερα να κατευθύνονται από τους «κανόνες της ελεύθερης αγοράς», ενώ σε γενικές γραμμές αποτελεί ένα κατ’ αρχήν καλό οδηγό, πολλές φορές οδηγούν σε στρεβλές και ‘απάνθρωπες’ καταστάσεις. Σε μία τέτοια προσπάθεια πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη εκτός από τα σχετικά επιστημονικά πορίσματα και οι ανθρώπινες αδυναμίες και αυτών που φέρονται να ευτυχούν και εκείνων που δυστυχούν. Να υπάρχει ένας μηχανισμός που θα καθορίζει όρια. Να υπάρχει ένα παγκόσμιο όργανο που να καθορίζει αυτά τα όρια. Και πάντως μια απαραίτητη προϋπόθεση: Ένα αξιακό σύστημα παγκοσμίως αποδεχτό στο οποίο τα άτομα και οι διάφοροι κοινωνικοί φορείς να πρέπει να υποτάσσονται . Έννοιες όπως «ανταγωνισμός» και μάλιστα άκρατος , «παραγωγικότητα» χωρίς όρια , «διαφήμιση» και πολλές άλλες, πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο και ρυθμίσεις. Επίσης η εκπαίδευση να αναλάβει την υποχρέωση να καταρτίζει πολίτες κατάλληλα, ώστε με κάθε ιδιότητα τους -παραγωγοί ή καταναλωτές- να λειτουργούν με τον πρέποντα τρόπο.
Και το καλύτερο ρολόι, που χάνει όσο ποιο λίγο μπορεί να φανταστεί κανείς, με τον καιρό σωρεύει το σφάλμα και από ένα σημείο και μετά παύει να λέει τη σωστή ώρα. Έτσι αυτοκαταργείται σαν μηχανισμός. Δε λέει την ώρα. Για να ξανά λειτουργήσει χρειάζεται μια διόρθωση. Κατά καιρούς λοιπόν όταν διαπιστώνεται σφάλμα επεμβαίνουμε και το διορθώνουμε. Το οικονομικό σύστημα με το οποίο πορεύεται η ανθρωπότητα είναι επίσης ένας μηχανισμός. Να παραδεχτούμε ότι είναι και καλά κουρδισμένος. Όμως και αυτός «χάνει» και σωρεύει το σφάλμα. Και όλα αυτά ανεξάρτητα από οποιοδήποτε κοινωνικό και οικονομικό σύστημα. Έτσι κατά καιρούς εμφανίζονται οι παρενέργειες του συστήματος και οδηγούν τα πράγματα στο μη παρέκει. Η φυσική εξέλιξη και αυτόματη διόρθωση είναι οι πόλεμοι, τα οικονομικά κραχ και κοινωνικές αναταραχές. Επειδή ο άνθρωπος είναι νοήμων όν, πρέπει να προλάβει τη φυσική καταστροφική εξέλιξη. Ένα παγκόσμιο όργανο ελέγχου που αναφέρουμε παραπάνω με τις ιδιότητες που πρέπει, ακηδεμόνευτο και έγκαιρη δράση θα μπορούσε να κάνει την απαραίτητη διόρθωση. Η διόρθωση ως απαίτηση «των πολλών και αδύνατων» και όχι «των ολίγων και δυνατών» θα πρέπει να στοχεύει στην ισορροπία της παγκόσμιας κοινότητας. Η διόρθωση αυτή θεσμοθετημένη και αποδεκτή από τους ενδιαφερόμενους να εξυπηρετεί και τη φιλοσοφική στάση που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι απέναντι στη ζωή. Σήμερα θα πρέπει, την απαραίτητη αυτή διόρθωση, να την κάνουν αυτοί που έχουν συσσωρεύσει τον πλούτο, οικιοθελώς και στο μέτρο που θα ισορροπούσε το σύστημα. Σε αντίθετη περίπτωση η παραπάνω κίνηση πρέπει να επιβληθεί με βίαιο τρόπο από τους «πολλούς» με αδιάφθορους και αγνούς λαϊκούς ηγέτες. Παράλληλα πρέπει να εγκατασταθεί και μια «πολιτιστική επανάσταση» που θα απομυθοποιήσει έννοιες, όπως Χρήματα, νόμισμα, χρυσός, αποταμίευση κ .α . Να επαναφέρει στις συζητήσεις μας τις πανανθρώπινες διαχρονικές αξίες. Να ξαναθυμηθούμε το «Μηδέν άγαν» και άλλα παρόμοια. Το τελευταίο μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σήμερα με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία μέσα από τα ηλεκτρονικά δίκτυα…



 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 5
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Κοινωνικά & Πολιτικά
      Ομάδα
      Αταξινόμητα
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

 
Ναταλία...
11-06-2011 @ 05:44
Πολύ ωραίες σκέψεις ::yes.:: ::up.:: ::up.::
Nemo
11-06-2011 @ 07:37
Να υπάρχει ένα παγκόσμιο όργανο που να καθορίζει αυτά τα όρια

Αν συμβεί αυτό, το χάσαμε το παιχνίδι...

Επίσης η εκπαίδευση να αναλάβει την υποχρέωση να καταρτίζει πολίτες κατάλληλα, ώστε με κάθε ιδιότητα τους -παραγωγοί ή καταναλωτές- να λειτουργούν με τον πρέποντα τρόπο.

Αυτό ήδη συμβαίνει... και αποδίδει εις βάρος μας.
monajia
11-06-2011 @ 09:11
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ.................

::yes.:: ::yes.:: ::yes.::
pontoporos
11-06-2011 @ 09:19
Nemo βλέπω τα φοβάσαι τα παγκόσμια όργανα. Κι εγώ.
π.χ τον ΟΗΕ. κλπ . Πάντως δεν το εννοώ έτσι
Προσπαθώ να γίνω πρακτικός και καλοπροαίρετος και ας κινδυνεύω να φανώ αφελής
Όσο για την εκπαίδευση που τώρα γίνεται συμφωνώ μαζί σου. Θέλω όμως να διευκρινίσω εδώ ότι δεν εννοώ τη χρηστική εκπαίδευση αλλά την πνευματική αυτό που λέμε "ΠΑΙΔΕΙΑ"
Σ' ευχαριστώ .
Nemo
19-06-2011 @ 22:32
Φίλε μου αν δεν μπορούμε να εκφραστούμε με σωστές έννοιες-λέξεις πως θα ξεμπλέξουμε το κουβάρι;

Η γλώσσα μου, ο κόσμος μου.

Και προσθέτω :

Φτωχή η γλώσσα μου, φτωχή και η διάνοιά μου.
Ελλιπής η γλώσσα μου, ελλιπής και η διάνοιά μου
Μπερδεμένη η γλώσσα μου, μπερδεμένη και η διάνοιά μου.

Χωρίς καμμία κακή πρόθεση. Σκοπός μου να σε παρακινήσω για μια ανάλυση της κάθε σου πρότασης (τι γράφεις, τι εννοείς και πως πρέπει να γραφεί).

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο