Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: Παλιό καιρό εν Πολυνησία καρύδα δέντροhttp://dilkashmlm.blogspot.com/2011/01/finding-groundwater-using-coconut.html " />http://dilkashmlm.blogspot.com/2011/01/finding-groundwater-using-coconut.html ">
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
130447 Τραγούδια, 269377 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Παλιό καιρό εν Πολυνησία καρύδα δέντρο
 http://dilkashmlm.blogspot.com/2011/01/finding-groundwater-using-coconut.html
 
2012-03-30 ακόμα μία διαφημίζει απλό ελληνικό διάλεκτο, που καθώς απο πλήθος εισβάλλοντα αριθμό γίνετα μεγαλύτερο παρά απο ντόπιο, εις λίγο καιρό θα επικρατεί, και κανονικό γλώσσα θα παραμερίζετα, διότι αυτό απλό ελληνικό διάλεκτο όλο κανόνα πολύ γρήγορα μαθαίνετα, ενώ με ατελείωτο κανόνα κανονικό – δέκα χρόνο εν Ελλάδα ζούν και ακόμη δέν μαθαίνουν.
Ρήμα κλίνετα εις ενεργητικό και παθητικό φωνή, μόνο ένα γραμματικό χρόνο. Απο πτωτικό, κλίνεται μόνο αντωνυμία και άρθρο, μόνο εν ενικό αριθμό και μόνο τρία πτώση.
Αυτό ιστορία, πρίν απο κάμποσο χρόνο βρίσκω εις βιβλίο, τώρα απο μνήμη γράφω το.

Παλιό καιρό, εν Πολυνησία κάτοικο βιοποριστικό ασχολία το πιό κύριο ετα καλλιέργεια κήπο και περιβόλι, συμπληρώνει δέ διατροφή κυρίως μέσω ψάρεμα. Γνωρίζει πολύ είδος τροπικό φυτό που παρέχει τροφή, αλλα ακόμη καρύδα δέντρο εν το κόσμο δέν υπάρχει. Όλο κόσμο ε καλλιεργεί γή, μόνο ένα άνθρωπο δέν καλλιεργεί τίποτε και ασχολέτα μόνο με ψάρεμα. Πιάνει ψάρι, ανταλλάσσει με φυτικό προϊόντα και έτσι ζεί. Κάποτε, εις όλο άλλον αυτό κακοφαίνεται. «Γιατί αυτός εις γή δέν εργάζετα και μόνο ψαρεύει; Εγώ και εσύ που καλλιεργούμε, κορόιδο όμαστε;». Συζητάουν τί θα κάνουν μετ περίπτωση και αποφασίζουν: «ξανά εις εκείνον άνθρωπο τροφή, κανένας δέν θα δίνει».
Ο αποκλειστικά ψαρά προσφέρει ψάρι για αντάλλαγμα φυτό τροφή, εις αυτόν αντάλλαγμα δέν δίνουν, λέγουν «γιατί εσύ ποτέ εις γή δέν εργάζεσαι; Απο τώρα εις σέ τροφή, κανένας δέν δίνει». Έτσι ο αποκλειστικά ψαρά τρία μέρα τρώγει μόνο ψάρι, ό,τι πιάνει, χωρίς καθόλου άλλο τροφή υγεία χαλνάει και δύναμη χάνετα, τέταρτο μέρα ψαρεύει όλο μέρα δέν πιάνει τίποτα. Βραδιάζει, παρακαλεί άλλον να δίνουν κάτι να φάγει, υπόσχετα «αύριο ψαρεύω και δίνω εις σε αντάλλαγμα ψάρι», αλλα πάλι σ αυτόν δέν δίνουν τροφή.
Τότε, άλλο λύση δέν μένει, αρχίζει σκάβει σκάβει να βρίσκει φαγώσιμο ρίζα. Εν Πολυνησία έχει πολύ φαγώσιμο ρίζα, táro, namó, και άλλο, αλλα táro αμαγείρευτο δέν τρώγετα, namó έχει ισχυρό δηλητήριο, πρέπει τρία μερόνυχτο να ξεπλένει εν τρεχούμενο νερό προτού να φάγει. Σκάβει σκάβει, φαγώσιμο ρίζα δέν βρίσκει, μεγάλο λάκκο έχει ανοίγει, εις εκείνο μέσα πέφτει, απο εξάντληση και πείνα πεθαίνει.
Το πρωί, βρίσκουν νεκρό μέσα εις το λάκκο, σκεπάζουν με χώμα, λέγοντα «τάφο εις αυτόν». Αργότερο, απο εκείνο λάκκο κάτι φυτρώνει: ένα δέντρο, που ώς τότε εις κόσμο γνωστό δέν είναι. Μεγαλώνει, καρπίζει· καρύδα δέντρο είναι, κανένα δέν έχει ίδει τέτοιο. Παίρνουν καρπό, (καρύδα εσωτερικό καρπό περιβάλλετα απο τέσσερα δάχτυλο πάχος ινώδες περίβλημα), ελευθερώνει απο περίβλημα, μέσα βρίσκει καρπό έχει σχήμα σφαιρικό σάν κεφάλι απο άνθρωπο με δύο μάτι, μύτη και στόμα. Λέγουν: “καρπό μοιάζει κεφάλι και πρόσωπο απο εκείνο άνθρωπο που ε θάβετα εν αυτό λάκκο! Δέντρο απο εκείνο νεκρό άνθρωπο φυτρώνει!” Καρύδα καρπό υπέροχο, χλωρό έχει μπόλικο υπέροχο χυμό και τρυφερό νόστιμο σάρκα, αλλα και ώριμο καρπό νόστιμο και πάρα πολύ χρήσιμο εν εκείνο τόπο. Άνθρωπο λέγουν: «εκείνος άνθρωπο, που όσο ζεί δέν καλλιεργεί τίποτε, αφού πεθαίνει ο ίδιος γίνεται σπόρο για το πιό καλό απο όλο καρπό!».


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 6
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Απλό Ελληνικό Διάλεκτο
      Κατηγορίες
      Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

το καλό, απο ΌΠΟΥ κι άν προέρχεται, είναι καλό· το κακό, απο ΌΠΟΥ κι άν προέρχεται, είναι κακό.
 
sv9cag
31-03-2012 @ 07:50
Καλημέρα

Πρόλαβα και διάβασα αυτό που είχες γράψει πρώτα πριν το διορθώσεις.
Σίγουρα η Ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη, δεν την έχω μάθει εγώ που γεννήθηκα εδώ και ζω τόσα χρόνια εδώ, πως είναι δυνατόν να την μάθεις εσύ σε λίγα χρόνια ;
Σίγουρα όμως αυτό που έγραψες το κατάλαβα πολύ καλά και ας έχει πολλές ελήψεις όσον αφορά τη γλώσσα.
Πάντως συνέχισε να προσπαθείς την Ελληνική γλώσσα δε θα τη μάθεις ποτέ τέλεια, αλλά συνέχεια θα μιλάς και θα γράφεις καλύτερα.
Η προσπάθεια είναι το παν.

::up.:: ::up.:: ::up.::
anuya
31-03-2012 @ 07:55
τώρα να κλαίει ή να γελάει; πιό καλό να γελάει!
monajia
31-03-2012 @ 08:51
ΕΞΟΧΟ.................ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ........

::theos.:: ::theos.:: ::theos.::
psixopedi
31-03-2012 @ 14:07
τέτοια πράγματα δεν γράφονται κάθε μέρα
παρανόησα όμορφα, να σαι καλά! υπέροχο
ο Γέροντας
31-03-2012 @ 19:02
::up.:: ::up.:: ::up.::
anuya
01-04-2012 @ 08:44
Η μετάφραση του Γεώργιου Βάρδα απο την Κρήτη, για περίπτωση που θελήσετε να πείτε την ιστορία σε παιδάκια που ζούν στην Ελλάδα:
Τον παλιό καιρό στην Πολυνησία οι κάτοικοι για να βγάζουν τα προς το ζην ασχολούνταν με την γεωργία κυρίως και συμπλήρωναν τη διατροφή τους με το ψάρεμα. Γνώριζαν πολλά είδη τροπικών φυτών που τους παρείχαν τροφή, αλλά το δέντρο καρύδα δεν υπήρχε ακόμη στον κόσμο. Όλοι οι άνθρωποι καλλιεργούσαν τη γη, μόνο ένας άνθρωπος δέν καλλιεργούσε τίποτε και ασχολούνταν μόνο με το ψάρεμα. Έπιανε ψάρια και τα αντάλλασσε με φυτικό προϊόντα και έτσι ζούσε. Κάποτε αυτό κακοφάνηκε στους άλλους. «Γιατί αυτός να μη καλλιεργεί τη γη αλλά μόνο να ψαρεύει; Εμείς που καλλιεργούμε είμαστε κορόιδα;» Συζητάνε λοιπόν τί θα κάνουν με αυτή την περίπτωση και αποφασίζουν: «Δεν θα ξαναδώσει τροφή κανένας σε αυτό τον άνθρωπο».
Ο ψαράς πρόσφερε ψάρι σε αντάλλαγμα για φυτικές τροφές, αλλά αυτοί του είπαν: «γιατί εσύ δεν καλλιεργείς ποτέ τη γη; Από τώρα δε θα σου δίνει κανείς τροφή». Έτσι ο ψαράς τρεις μέρες έτρωγε μόνο ψάρια που έπιανε, αλλά χωρίς άλλη τροφή αρρώστησε ,την τέταρτη μέρα ψάρευε όλη τη μέρα αλλά δεν έπιασε τίποτα. Βραδιάζει, παρακαλεί τους άλλους να του δώσουν κάτι να φάει, υπόσχεται ότι «αύριο θα ψαρέψει και θα τους δώσει σε αντάλλαγμα, ψάρια», αλλά και πάλι δεν του έδωσαν τροφή.
Τότε, άλλο λύση δεν μένει, αρχίζει να σκάβει για να βρει φαγώσιμες ρίζες. Στην Πολυνησία έχει πολλές φαγώσιμες ρίζες, táro, namó, και άλλες, αλλά το táro αμαγείρευτο δεν τρώγεται, και το namó έχει ισχυρό δηλητήριο, πρέπει τρία μερόνυχτα να το ξεπλένεις σε τρεχούμενο νερό προτού το φας. Έσκαβε έσκαβε, αλλά φαγώσιμη ρίζα δε βρήκε, σκάβοντας άνοιξε μεγάλο λάκκο και από την εξάντληση και τη πείνα έπεσε μέσα και πέθανε.
Το πρωί τον βρήκαν νεκρό μέσα στο λάκκο, τον σκέπασαν με χώμα, και τον έκαναν τάφο για αυτόν. Αργότερα, από εκείνο το λάκκο φύτρωσε κάτι: Ήταν ένα δέντρο που ως τότε δεν υπήρχε στο κόσμο. Μεγάλωσε και έκανε καρπούς, αυτό το δέντρο ήταν η καρύδα, κανένας δεν είχε δει τέτοιο δέντρο. Έκοψαν τους καρπούς, (στην καρύδα τον εσωτερικό καρπό τον περιβάλλει ινώδες περίβλημα πάχους τεσσάρων δαχτύλων), έβγαλαν το περίβλημα, και μέσα βρήκαν καρπό σε σχήμα σφαιρικό σαν κεφάλι ανθρώπου με δύο μάτια, μύτη και στόμα και είπαν "αυτός ο καρπός μοιάζει με το κεφάλι και το πρόσωπο αυτού του ανθρώπου που είχε ταφεί σε αυτό το λάκκο! Το δέντρο έχει φυτρώσει από αυτό το νεκρό!” Η καρύδα είναι υπέροχος καρπός, νωπός έχει μπόλικο υπέροχο χυμό και τρυφερή νόστιμη σάρκα, αλλά και ώριμο είναι πολύ νόστιμο και πάρα πολύ χρήσιμο σε αυτό το τόπο. Οι άνθρωποι είπαν: «Εκείνος ο άνθρωπος, που όσο ζούσε δεν καλλιεργούσε τίποτα, αφού πέθανε ο ίδιος έγινε σπόρος για τον πιο καλό από όλους τους καρπούς!»

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο