Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: Ένα Όνειρο του Ηρακλή Πουαρό
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
130610 Τραγούδια, 269426 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Ένα Όνειρο του Ηρακλή Πουαρό
 γέννημα της φαντασίας μου για να τιμήσω την δημιουργό του περιβόητου ντετέκτιβ, την "Βασίλισσα του Εγκλήματος" Αγκάθα Κρίστι, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα (15 Σεπτεμβρίου του 1890 )
 
Δεν ήταν διόλου ένας φυσιολογικός ύπνος . Ήταν ένας βαθύς λήθαργος που έκανε τον αξιότιμο κο Ηρακλή Πουαρώ να στριφογυρίζει στο κρεβάτι του. Φαινόταν να βλέπει ένα όνειρο στο οποίο ………………..................................................................................................................................
………………………………………………………………………….…βρισκόταν σε ένα μεγάλο καταπράσινο γήπεδο του γκολφ παρέα με τον γιατρό Μόρλευ -τον οποίο είχε ήδη κερδίσει αρκετές παρτίδες παίζοντας με το αριστερό χέρι- όταν κατέφτασε ασθμαίνοντας ο πιστός του υπηρέτης Τόμμυ κρατώντας ένα τηλεγράφημα από το Σκαρμπόρροου.
“Τι έκπληξη!” είπε ο Πουαρώ. “Με προσκάλεσε ο κος Χάρλευ Κουίν στο νησί του Νέγρου. Άκου γιατρέ : “Αγαπητέ μου φίλε θα περάσουμε υπέροχα. Σου έκλεισα δωμάτιο στο ξενοδοχείο Μπέρτραμ’ς στην περιοχή Επτά Πλάκες.”
«Για να δω τα δρομολόγια των τρένων στον ABC , μα βέβαια το Οριάν Εξπρές μου ταιριάζει γάντι. Φεύγει στις 4:50 ακριβώς από το σταθμό του Πάντινγκτον»- μονολόγησε ευχαριστημένος που θα απολαύσει την παραδοσιακή αγγλική φιλοξενία
………………………………………………………………………...............................................................
“Καλώς ήρθατε στο αρχοντικό « Το θλιμμένο κυπαρίσσι»” τον υποδέχτηκε ο φύλακας-κηπουρός Μέντοους. Αμέσως ο Πουαρώ έβγαλε από το σακάκι του ένα σακουλάκι σίκαλη και το έδωσε στον κηπουρό που τον κοίταξε λοξά. “Ε, γερο-Σκρούτζ δε θα μου δώσεις και συ κάτι” του είπε. “I don’t give a twopence for you damned stranger! Που να κυνηγάω κατασκόπους τώρα στα γεράματα!- και πάσχω και από επιληψία!” του απάντησε και απόδιωξε μια σφήκα που είχε κάτσει πάνω στο ψάθινο καπέλο του. “Τέλος πάντων αν επιμένεις σκάψε στη συστάδα με τις τριανταφυλλιές και θα βρεις αυτό που ζητάς.” ¨Έτσι κι έκανε ο Πουαρώ και ξέθαψε μια ασημένια ταμπακοθήκη που περιείχε ένα σημείωμα που έγραφε τα εξής…………………………………………
…………………“ Η οικονόμος Μαίρη Νταβ ανακάλυψε το πτώμα του κου Κέρστερς μαχαιρωμένου στη βιβλιοθήκη του ναυάρχου Τρεβέλυαν πρόχειρα κρυμμένο σε μια σαρκοφάγο. Η μουγγή υπηρέτρια Γκλάντυς γυαλίζοντας τα ασημικά είδε το είδωλo του δολοφόνου στο σπασμένο καθρέφτη – τι κρίμα που είναι ένας σιωπηλός μάρτυς.”………………………………………………………………….

(Αναρωτιέμαι ποιο είναι το νόημα σ’ όλα αυτά, σκέφτηκε ο Πουαρώ)
………………………………………………………………………….
“Αυτό το στοιχείο πρέπει να το εξετάσω” κατέληξε ο Πουαρώ και κίνησε σιγοσφυρίζοντας τα «τρία τυφλά ποντικάκια». Μπήκε στη βιβλιοθήκη σκοντάφτοντας πάνω στο φοξ-τεριέ της οικοδέσποινας και κατέβασε από το ράφι το βιβλίο με τις περιπέτειες του ιππότη Λάνσελοτ στην Ταγκανίκα, ( μα μετά το άφησε σκεφτόμενος πως δεν είναι δική του υπόθεση) . Στη συνέχεια σερβιρίστηκε ένα τσάι από καρπούς συκαμινιάς και κάθισε να υπολογίσει πόσους υπόπτους είχε κιόλας καταγράψει. Για κάποιο λόγο του φαινόταν πως ο ύποπτος με το Νο 16 κατείχε το κλειδί του μυστηρίου…………………………………………………………….
…..μέχρι που διέκοψε τον ειρμό των σκέψεων του ο δυνατός χτύπος που σήμαναν τα τέσσερα ρολόγια που είχε τοποθετήσει προσεκτικά πάνω στο τζάκι ο μπάτλερ Τρέντζγουελ για να υπενθυμίσει στους καλεσμένους ότι έφτασε η ώρα για το δείπνο.
Βγαίνοντας έπεσε πάνω στον εφημέριο Πεννυφάδερ που κατέφτασε φουριόζος , τον άρπαξε από το μπράτσο και αναφώνησε:
“Θα μας συνοδέψετε βέβαια στο χορό του ταγματάρχη Γιούστας ….θα γίνει στον Κήπο του Πυροβολικού: θα πιούμε παγωμένη μπύρα με οκτώ κόκκους μορφίνης και θα συγκεντρώσουμε με τάξη και μέθοδο όλα τα στοιχεία για το έγκλημα στο Νείλο. Ο υπαστυνόμος Τρόττερ έχει ήδη αναλάβει την υπόθεση. Το σπουδαιότερο στοιχείο είναι φυσικά η καπελλιέρα της μαγείρισσας αλλά σαφώς μας δυσκολεύει και η πιθανότητα της διγαμίας του Φέλιξ Ρουμπέρ.”
……………………………………………………………………
(Μα τι σημαίνουν όλα αυτά, αναρωτήθηκε για άλλη μια φορά ο μικρόσωμος Βέλγος ντετέκτιβ.)
……………………………………………………………………
Δεν πρόλαβαν να κάνουν ρούπι διότι τους πρόλαβε η Βικτώρια Τζόουνς που ήταν γνωστή σε όλους με το παρατσούκλι «Μπαντλ»:
"Ω, μα ο κος Πουαρώ πρέπει να παρακαθίσει πρώτα στο δείπνο για να δοκιμάσει τη σπεσιαλιτέ μας : πίτα με κοτσύφια , και για επιδόρπιο το φημισμένο κέικ «γλυκύτατο θάνατο»"
“ Αν μου επιτρέπετε θα βγω πρώτα για λίγο στη βεράντα με τα άσπρα και μαύρα τετράγωνα να εξετάσω το χώρο” απάντησε ευγενικά ο Πουαρώ . Την ίδια στιγμή άκουσε πίσω του και αναπήδησε:
«Όλους μας περιμένει η ομίχλη του θανάτου» έκραξε βραχνά η Σαρλότ Μπλάκλοκ και βάλθηκε να κρύψει το όπλο του εγκλήματος σε ένα πήλινο κεφάλι αλόγου. Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία του , χαμογέλασε γοητευτικά και του είπε: “ Οι αποκαλύψεις θα έχουν συνέχεια. Ραντεβού λοιπόν ξανά στη Βαγδάτη! Σας περιμένουμε στην έπαυλή μας «Σαν Σουσί». Και μην ξεχάσεις το σύνθημα “ Remember, remember the fifth of November".........................................
.......................................................................................................................................................................
“Mon dieu είναι απίστευτο το τι μου σκάρωσαν στον ύπνο μου τα μικρά γκρίζα μου κύτταρα” κατέληξε ξυπνώντας ο Πουαρώ. “Μήπως πρέπει να - ” αλλά κοιτάζοντας το ημερολόγιο στον τοίχο αναφώνησε: “Je sui un cothon ! - Μα είναι παραμονή Χριστουγέννων και με περιμένει η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στης κας Ειλεσμπάροου! Δεν πρέπει να αργήσω! Χάστιγκς ! Χάστιγκς ! Τα μποτίνια και το παλτό μου γρήγορα!”…………………………………...
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………









 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 8
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Της Φαντασίας
      Κατηγορίες
      Φαντασίας
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
15-09-2016 @ 16:18
Το φανταστικό αυτό όνειρο είναι ένα κολάζ από πρόσωπα και περιστατικά από τις ακόλουθες νουβέλες της Agatha Christie:

Οι δέκα μικροί νέγροι (And then there were none)
Έγκλημα στο Νείλο 
Φόνος στο Οριάν Εξπρέςς
The ABC Murders
4:50 from Paddington
Μήνυμα για φόνο 
Μια σφαίρα στο κρανίο (One, two, buckle my shoe)
Τα Χριστούγεννα του κου Πουαρώ Hercule Poirot's Christmas
¨Ένα άλλοθι για τρία εγκλήματα (A Pocket Full of Rye)
Το κυνήγι των κατασκόπων (N or M)
Πρόσκληση σε φόνο (A murder is announced) 
Σφήκα σε ψάθινο καπέλο (Peril at End House)
Έγκλημα στο γκολφ
Έγκλημα κάτω από τον ήλιο
Ξενοδοχείο «Μπέρτραμ’ς»
Οκτώ κόκκοι μορφίνης (Why Didn't They Ask Evans?)
Το θλιμμένο κυπαρίσσι 
Η ποντικοπαγίδα (Three Blind Mice) 
Ραντεβού στη Βαγδάτη (They came to Baghdad)
Στάχτη στα μάτια (Murder in the Mews)
Σύντροφοι στο έγκλημα 
The Clocks
The Seven Dials Mystery
Πέντε μικρά γουρουνάκια 
The Secret of Chimneys
The Mysterious Mr Quin
The Sittaford Mystery
The Body in the Library
Dumb Witness (Σιωπηλός μάρτυς)
The Hollow
daponte
15-09-2016 @ 16:18
Δέκα λεπτομέρειες από την ζωή της Αγκάθα Κρίστι που γεννήθηκε ως Μαίρη Κλαρίσα Άγκαθα Μίλερ και έγινε γνωστή με το επώνυμο του πρώτου της συζύγου , αξιωματικού του Πυροβολικού, Άρτσιμπαλντ Κρίστι.:
1. Ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα όταν η μεγαλύτερη αδερφή της τής είπε ότι δε μπορούσε, επειδή η πλοκή ήταν πολύ μπερδεμένη και δεν πίστευε ότι η Αγκάθα θα κατάφερνε να την «υφάνει».
2. Η Αγκάθα Κρίστι εμπνεόταν τις ιστορίες της ενώ απολάμβανε το μπάνιο της στην βικτοριανή της μπανιέρα, μασουλώντας μήλα. Σταμάτησε αυτή τη συνήθεια όταν δεν της άρεσαν πια οι μπανιέρες που έφτιαχναν.
3. Μιλώντας κάποτε για το πώς κατάφερνε να βγάζει τόσα πολλά βιβλία, η Αγκάθα είχε αποκαλέσει τον εαυτό της «μια τέλεια μηχανή που φτιάχνει λουκάνικα». Επί πολλά χρόνια έβγαζε δύο βιβλία το χρόνο, συν ένα ακόμη που κυκλοφορούσε πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.
4. Βοήθησε στη διαλέκαυνση ενός εγκλήματος μετά το θάνατό της. Ένα παιδί πέθαινε από μια ασθένεια που κανείς δε μπορούσε να προσδιορίσει, μέχρι που μία από τις νοσοκόμες θυμήθηκε το μυθιστόρημα της «The Pale Horse».
Ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης από θάλλιο και είχε τα ίδια συμπτώματα με αυτά του παιδιού που πέθαινε. Σε μια τελευταία προσπάθεια να ανακαλύψει τι συμβαίνει η νοσοκόμα εξέτασε τα επίπεδα θαλλίου στον οργανισμό του παιδιού και βρήκε ότι ήταν 10 φορές παραπάνω από το φυσιολογικό. Του χορηγήθηκε η κατάλληλη θεραπεία και ανάρρωσε πλήρως. Αργότερα βρέθηκε ότι κοντά στο σπίτι του γινόταν χρήση εντομοκτόνων, τα οποία περιείχαν τη συγκεκριμένη ουσία.
5. Μια φορά η Αγκάθα Κρίστι είχε εξαφανιστεί για 11 συνεχόμενες μέρες. Αυτό είχε συμβεί το 1926. Είχε πεθάνει πρόσφατα η μητέρα της και σαν να μην της έφτανε αυτό, ανακάλυψε και ότι ο άντρας της την απατούσε. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1926 η Αγκάθα φίλησε την κόρη της για καληνύχτα, μπήκε στο αυτοκίνητό της και έφυγε. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε μερικά μίλια μακριά, όμως εκείνη δεν ήταν πουθενά.
Έψαξαν στο βυθό των κοντινών λιμνών ενώ 15.000 εθελοντές «χτένισαν» την περιοχή. Όσοι είχαν πιστέψει ότι ο άντρας της ήταν ένοχος, εξεπλάγησαν όταν εκείνη εντοπίστηκε σώα και αβλαβής περίπου 10 ημέρες μετά σε ένα ξενοδοχείο με σπα στο Harrogate.
Η Αγκάθα Κρίστι ποτέ δεν αποκάλυψε το λόγο της εξαφάνισής της, κάτι που έκανε τις φήμες να οργιάσουν. Είχε πάθει αμνησία λόγω κάποιου ατυχήματος; Ήταν διαφήμιση για το επόμενό της βιβλίο; Προσπάθησε να εμπλέξει το σύζυγό της σε ανθρωποκτονία; Κανείς δε γνωρίζει. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Ότι έκλεισε το δωμάτιο του ξενοδοχείου στο όνομα της ερωμένης του συζύγου της.
6. Η Αγκάθα και ο σύζυγός της Άρτσι ήταν από τους πρώτους Βρετανούς που δοκίμασαν να κάνουν σερφ.
Αυτό συνέβη στη Χαβάη το 1922. Ένας ερευνητής από το Βρετανικό Μουσείο για το Σερφ είχε πει ότι μόνο ένας άλλος Βρετανός είχε κάνει σερφ πριν από το ζεύγος Κρίστι: ο πρίγκιπας Εδουάρδος.
7. Εκτός από 66 μυθιστορήματα και άλλες 15 συλλογές διηγημάτων η Αγκάθα Κρίστι έγραψε έξι ακόμη ρομαντικά μυθιστορήματα με το όνομα Mary Westmacott. Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό της ψευδώνυμο: αρχικά είχε υποβάλλει τα έργα της με το ψευδώνυμο «Monosyllaba».
8. Ένα από τα βιβλία της περιείχε τόσο αληθοφανή στοιχεία, που η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών (MI5) ξεκίνησε έρευνα. Στο μυθιστόρημα «N or M» που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας χαρακτήρας με το όνομα Major Bletchley ισχυρίζεται ότι γνωρίζει απόρρητα μυστικά της Μ. Βρετανίας για τον πόλεμο.
Ένας πολύ καλός φίλος της Αγκάθα Κρίστι, ο Dilly Knox, εργαζόταν σε κυβερνητική υπηρεσία στο Bletchley Park.
Έτσι τα μέλη της MI5 αναρωτήθηκαν αν τα πολεμικά μυστικά που γνώριζε ο χαρακτήρας του βιβλίου ήταν πραγματικά στοιχεία που είχε διαρρεύσει ο Knox.
Ο Knox τα αρνήθηκε όλα, όμως η μυστική υπηρεσία δεν πείστηκε. Αν η συγγραφέας δε γνώριζε τίποτα, γιατί είχε δώσει αυτό το όνομα το χαρακτήρα της; Ο Knox δέχτηκε να τη ρωτήσει και τελικά η MI5 ικανοποιήθηκε από την απάντησή της: «Bletchley; Αγαπητέ μου, είχε κολλήσει εκεί το τρένο μου από την Οξφόρδη στο Λονδίνο και πήρα την εκδίκησή μου δίνοντας το συγκεκριμένο όνομα σε έναν από τους λιγότερο αγαπητούς μου χαρακτήρες».
9. Ο διάσημος χαρακτήρας της Αγκάθα Κρίστι, ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, είναι ο μοναδικός που... τού έγραψαν νεκρολογία στους New York Times.

10. Ο δεύτερός της σύζυγος, ο Max Mallowan, ήταν ένας διακεκριμμένος βρετανός αρχαιολόγος. Της άρεσε να τον συνοδεύει στις ανασκαφές του και να τον βοηθά καθαρίζοντας αντικείμενα, να ταιριάζει τα θραύσματα με τα πήλινα αγγεία και να τα εισάγει σε καταλόγους.
Κων/νος Ντζ
15-09-2016 @ 17:19
::rock.:: ::rock.:: ::rock.::

Μπροστά απο την εποχή της...
ΒΥΡΩΝ
15-09-2016 @ 18:30
::theos.:: ::hug.:: ::theos.::
adespotoi
15-09-2016 @ 18:52
μπας η μεγάλη τέχνη πάει με την τρέλα μαζί;;;
χωρίς λόγια
15-09-2016 @ 23:01
!
Μ.Ελμύρας
16-09-2016 @ 01:30


Μεγάλη λογοτέχνης!
::up.:: ::up.:: ::up.::
aridaios
16-09-2016 @ 03:00
::yes.::
και χρονια σου πολλα ::theos.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο