Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
120031 Τραγούδια, 256647 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 Αρθρο της Ελενας Ακρίτα
 
Αν μού επιτρέπετε να πω κάτι για την κατάσταση στον Έβρο. Μερικοί από μας δεν μπορούμε να μισήσουμε κανέναν άνθρωπο. Ούτε τον Έλληνα που φοβάται για την ασφάλεια του, ούτε τον ξένο που ψάχνει μια καλύτερη ζωή. Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε.
Αν είναι να ‘μισήσουμε’ κάτι, αυτό ας είναι οι διεθνείς πολιτικές που φέρνουν τους πολέμους στο κατώφλια μας. Κανένας άνθρωπος δεν βάζει τα παιδιά του να κοιμηθούν στις μόριες και στον Έβρο επειδή έχει απορρίψει από καπρίτσιο μια καλύτερη επιλογή. Η ζωή, ο πόλεμος, η φτώχεια τους έφεραν εδώ αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι ούτε χειρότεροι, ούτε καλύτεροι από μας. Κι όσο κι αν οι άθλιοι Ερντογάν αυτού το κόσμου τους χρησιμοποιούν ως εργαλεία, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι. Τέλος.

Δεν πρέπει να χυθεί αίμα. Οι στρατιώτες μας είναι 20χρονα παλικαράκια που με το όπλο που κρατούν δεν έχουν σκοτώσει ούτε μπεκάτσα. Καλά καλά δεν ξέρουν να το χειρίζονται, θα τους βάλουμε στην πρώτη γραμμή του πυρός να κάνουν τι; Να σκοτωθούν ή να σκοτώσουν; Κι αν απέναντί τους έχουν το παιδί ή την έγκυο, τι θα τους ζητήσουμε; Να πυροβολήσουν στο ψαχνό; Να σηκώσουν αυτό το βάρος στην υπόλοιπη ζωή τους;
Κι αυτοί που το ζητούν είναι ποιοι;
Αυτοί που βάζουν βύσμα να μην υπηρετήσουν τα παιδιά τους στον Εβρο, αλλά μόνο τα φουκαραδάκια που δεν έχουν μέσον;
Αυτοί που πολεμάν από τον καναπέ με όπλο το πληκτρολόγιο;
Αυτοί που περνάνε τα σύνορα για να αγοράσουν φτηνά σώβρακα, πλήττοντας έτσι την ελληνική οικονομία;
Αυτοί που στοιβάζουν τα μακαρόνια στο καρότσι επειδή έβηξε ο γείτονας στο ισόγειο;
Άκου φίλε. Μην μάς λες εμάς ‘η χώρα ΜΟΥ’ εκτός αν την πήρες προίκα από τον πατέρα σου. Η χώρα ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Δεν είναι εργολαβία δική σου, δική μου ή κανενός.

Κι επειδή κάθε οικογένεια έχει την ιστορία της, ας πω κι εγώ κάτι για την δική μου.
Οι Τούρκοι έδιωξαν τους παππούδες μου από την Μικρά Ασία κι εκείνοι ήρθαν εδώ όπου τους αποκαλούσαν τουρκοσπορους, παστρικιές και πουτάνες.
Την γη που μεγάλωσε τον πατέρα μου, στου Μόρφου της Κύπρου, την κατοικούν οι Τούρκοι.
Ο πατέρας μου αν και Κυπριος, πήρε Ελληνική υπηκοότητα για να πολεμήσει στο Ελληνοαλβανικό έπος. Η μάνα μου καταδικάστηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών σε 10 χρόνια φυλακή για αντιστασιακή δράση.
Τι θέλω να πω. Όλες οι οικογένειες έχουμε την ιστορία μας, έχουμε τον πόνο μας, έχουμε την περηφάνεια μας. Δεν είναι πιο ‘Έλληνας’ αυτός που φωνάζει πιο δυνατά ή σηκώνει πιο ψηλά την ελληνική σημαία.
Κάτι τελευταίο.Τα σύνορα του Έβρου δεν είναι μόνο ελληνικά. Είναι ευρωπαϊκά. Πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος κορυφής και να συγκληθεί τώρα.
Αν είχα λύσεις κι απαντήσεις, θα είχα γίνει πολιτικός όταν μού το πρότειναν. Δεν έγινα γιατί δεν έχω και δεν είναι δική μου υποχρέωση να έχω. Κάποιους ψηφίσαμε για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Το μόνο που πιστεύω είναι πως ο πόλεμος δεν είναι η απάντηση σε κανένα ερώτημα. Ούτε το αίμα, ούτε το μίσος. Γιατί μερικοί από μας δεν μπορούμε να μισήσουμε κανένα πλάσμα πάνω στη Γη.
Κι ούτε θέλουμε.


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 6
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Αταξινόμητα
      Ομάδα
      Αταξινόμητα
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

 
κοποιπεηστ
03-03-2020 @ 17:51
::up.:: ::up.:: ::up.::
tabasco0
03-03-2020 @ 18:45
::rock.::
ΒΥΡΩΝ
03-03-2020 @ 19:21
::rock.:: ::theos.:: ::theos.::
Mπουρμάς
03-03-2020 @ 19:39
Οι άγριοι πολεμιστές του… καναπέωςΟ κόσμος έχει λαλήσει πια σε αυτή τη χώρα

Την τελευταία φορά που η χώρα αυτή γέννησε μεγάλους και πραγματικούς μάγκες ήταν εκεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στα όσα ακολούθησαν τη δύσκολη δεκαετία της κατοχής, της αντίστασης, του εμφυλίου.

Μετά, σποραδικά και σε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες βρέθηκαν λίγοι- αλλά πάλι μάγκες- που πολέμησαν εκτός Ελλάδας, που αντιστάθηκαν στη χούντα. Κι αυτοί διαχρονικά ήταν δεξιοί, αριστεροί, φιλελεύθεροι.

Το πόσο μάγκας είσαι δεν προκύπτει ούτε από την καταγωγή σου, ούτε από το κόμμα και την ομάδα που υποστηρίζεις. Η μαγκιά έχει να κάνει με το μπόι της ψυχής σου, το πνευματικό ανάστημα, το ήθος και την ανατροφή που κουβαλάς.

Με όλα αυτά να λείπουν, πολλά χρόνια τώρα, γεμίσαμε… τζάμπα μάγκες! Που γίνανε πολεμιστές του…καναπέως και με τη βοήθεια του τηλεκοντρόλ ή του πληκτρολογίου έχουν ξεκινήσει ένα πόλεμο που στο μυαλό τους έχει ήδη… μάχες, αίμα, σπέρμα προδοσίας, μισέλληνες και… πατριδοκοκάπηλους εθνικιστές. Απ’ όλα έχει ο μπαξές του νου τους.

Είναι οι τζάμπα μάγκες που θέλανε διαχρονικά… πόλεμο με τους Τούρκους από το 1897 μέχρι τα Ίμια, αλλά να πάνε να πολεμήσουν τα παιδιά των… άλλων. Είναι οι τζάμπα μάγκες που θέλουν να ζουν σε καθεστώς ειρηνικό, να απολαμβάνουν τις συνθήκες βολής των, που οι… άλλοι τρέχουν και τους εξασφαλίζουν.

(Σε αυτούς τους πολεμοχαρείς τύπους πείτε ότι είμαστε… ήδη σε πόλεμο. Μεταξύ μας…).

Είναι δημοκράτες και αλληλέγγυοι μέχρι να δουν τους…πρόσφυγες στη γειτονιά τους. Είναι εκείνοι που ζητούν να ανοίξουμε τα σύνορα σε όλους μια και είμαστε… μακριά. Εκείνοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να έρθουν μετανάστες στην χώρα μας, αρκεί να είναι στη Λέσβο, τη Χίο και τη… Μυτιλήνη, τα… τρία νησιά μας.

Είναι εκείνοι, στο άλλο άκρο, που θέλουν να βουλιάζουν τις βάρκες των προσφύγων για να μην μας… μολύνουν, εκείνοι που παντού βλέπουν… μιάσματα και εισβολείς, που ξυπνούν και κοιμούνται με το όπλο παρά πόδα. Ο εχθρός είναι μέσα τους. Σαν τον δαίμονα που έχει μπει και δεν βγαίνει ούτε με τους εξορκισμούς.

Είναι οι τζάμπα μάγκες που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ή δεν θα κολλήσουν τον κινέζικο ιό, συνωμοσιολογούν για τους Αμερικάνους και τους Εβραίους, φωνάζουν όμως για τα μέτρα και εξαφανίζουν μάσκες και παντός είδους εδώδιμα από τα σούπερ μάρκετς. Είναι οι ίδιοι που φωνάζουν για το «απόν κράτος», αλλά ενοχλούνται που… δεν έχει καρναβάλι να πάνε.

Είναι, πράγματι, εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας. Με το παραμικρό μπορούμε να σκοτωθούμε μεταξύ μας. Με την πρώτη… τσιμπιά είμαστε έτοιμοι να χαρακτηρίσουμε τον διπλανό μας , να δώσουμε την χαριστική βολή Ο καθένας από μας σκέφτεται το χειρότερο για τον απέναντι. Είσαι Ολυμπιακός εσύ, γίνομαι… Παναθηναϊκός εγώ. Είστε εκεί εσείς οι δύο… θα γίνω ΑΕΚ για να σας τη σπάσω!

Η χώρα που ανακάλυψε τον οπαδισμό πριν βγουν οι ομάδες μπορεί να επιχαίρει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα και καμία εξέλιξη δεν την επηρεάζει ανά τους αιώνες.

Αυτή η ασύστολη και καθημερινή μπουρδολογία, που έγινε μάστιγα στις μέρες μας με τα «ευλογημένα» κοινωνικά δίκτυα, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις και τις ιδεοληψίες μας.

Αυτή η λογική των δεξιών πως για τα πάντα φταίνε οι αριστεροί και ο παραλογισμός των αριστερών πως η Δεξιά κάνει ανασκολοπισμό στον ανθρωπιστικό ιδεαλισμό τους σε κάνει πραγματικά να πιστεύεις πως αυτή η χώρα δεν έχει σωσμό.....Του Κώστα Μπογδανίδη
tabasco0
03-03-2020 @ 19:38
Cerbi το αρθρο γραφει το εξης
"Αυτοί που πολεμάν από τον καναπέ με όπλο το πληκτρολόγιο;"
Αν θες να εχουν την παραμικρη αξια τα γραφτα σου παρατα τα
και πηγαινε εθελοντης στον Εβρο

Ενας μαλακας λιγοτερος στο σαιτ
Oλύμπιος-Θεός
04-03-2020 @ 14:18
::theos.:: ::theos.:: ::theos.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο