Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
125536 Τραγούδια, 265376 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 ο γιος της καλογριας
 Καραϊσκάκης
 
[B] Ο περιβόητος "γιος της καλογριάς" , ο οπλαρχηγός του '21, Γεώργιος Καραϊσκάκης, γνωστής καλογραίας μητρός(Ζωή Διμισκή) και αγνώστου πατρός (πιθανολογείται ως πατέρας του ο αρματολός Δημήτρης Καρα-Ισκος), πέρα από τα αδιαμφισβήτητα στρατιωτικά και ηγετικά του χαρίσματα ήταν πασίγνωστος και για την αθυροστομία του προσφέροντας άφθονο ανεκδοτολογικό υλικό στους ιστοριογράφους:

"Όποιος θέλει να κουμαντάρη τους Έλληνες πρέπει να βαστάη ένα δισάκι γεμάτο, ομπρός το Χριστό, πίσω τους διαόλους και στη μέση το χρυσάφι."

Το 1823, έστειλε την εξής απάντηση στον Μαχμούτ Πασά της Σκόδρας: «Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω. Κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω»....

«Έλα σκατότουρκε, έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους γύφτους· έλα να ακούσεις τα κέρατά σας, γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες…Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε ’’από ημάς’’ συνθήκην με “έναν” κόντζιά σκατό-Σουλτάν Μαχμούτην –να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα».

«Εμένα η μάνα μου έφαγε σαράντα χιλιάδες ψωλές ώσπου να με γεννήσει».

Ακόμα και στη γυναίκα του, Γκόλφω, δεν πρόσεχε τη γλώσσα του. Όταν την επισκέφθηκε, κάποια από τα παλικάρια της συνοδείας του ρίχτηκαν στις ψυχοκόρες της κι εκείνη του διαμαρτυρήθηκε οπότε για να την καθησυχάσει (;) ο αθυρόστομος άνδρας της, της είπε: «Έγνοια σου μωρή, έχω και για σένα πούτσο…Μη μου χολιάζεις!».

Γράμμα στον οπλαρχηγό Νικόλαο Στορνάρη: «Γενναιότατε αδελφέ καπετάν-Νικόλα…είδα όσα με γράφεις. Έχει και τουμπλέκια ο πούτζος μου, έχει και τρουμπέτες. Όποια θέλω από τα δύο θα μεταχειρισθώ» (Τα «τουμπλέκια» ήταν τούρκικα όργανα του ιππικού, σε αντίθεση με τις τρουμπέτες που τα χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες).

Προς τον «πρωθυπουργό» Κουντουριώτη για την τραγελαφική εκστρατεία εναντίον του Ιμπραήμ που κατέληξε στην οικτρή ήττα των Ελλήνων στο Κρεμμύδι το 1825: «Ώρε Κουντουριώτη, άκουγα και νόμιζα θα είναι γεμάτο μυαλό το κεφάλι σου. Εσύ όμως έχεις τόσο μυαλό όσο εγώ έχω σπόρο στα αρχίδια μου»

Κατά τη διάρκεια της δίκης όπου τον έσυραν με την κατηγορία της προδοσίας και της συννενόησης με τους Τούρκους:
«Καραϊσκάκης: Αν βάλετε θεμέλια στα λόγια που λέω, εκατό ζωές να ‘χω, δεν γλιτώνω.
(δικαστής) Γαλάνης Μεγαπάνου: Βρε ξέρουμε πως λες όλο λόγια, μα γιατί τα λες;
Καραϊσκάκης: Το ‘χω χούι κυρ Πάνο.
Μεγαπάνου: Αμ, γιατί να το ‘χεις χούι που είσαι πια πενήντα χρονών;
Καραισκάκης: Αμ δεν μπορώ να το κόψω, κυρ-Πάνο. Κι εσύ δα είσαι ογδόντα χρονώ, μα το χούι δεν τα’ αφήνεις να γαμείς –και δεν μ’ ακούς».

"Αν γίνω καλά θα τονε χαλάσω εγώ αυτόν που με βάρεσε. Εάν ψοφήσω, κλάστε μου το μπούντζον.
(όταν χτυπήθηκε από το βόλι που τον σκότωσε —πιθανόν τα τελευταία του λόγια)

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης , με το αξίωμα του Αρχιστρατήγου Στερεάς Ελλάδας, προετοίμαζε τις ελληνικές δυνάμεις για τη Μάχη του Ανάλατου, όταν σε μια τυχαία νυκτερινή αψιμαχία Κρητικών ακροβολιστών με τον εχθρό τραυματίστηκε θανάσιμα στις 22 Απριλίου 1827 και εξέπνευσε την άλλη μέρα, ανήμερα της γιορτής του.
Οι Έλληνες υπέστησαν συντριπτική ήττα στη μάχη από τον Κιουταχή πασά.
[/B]


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 8
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Συλλογή
      Αφιερώματα
      Κατηγορίες
      Πρόσωπα,Γεγονότα - Ιστορία - Μυθολογία
      Ομάδα
      Πεζά
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση.
 
daponte
22-04-2021 @ 10:29
https://youtu.be/J6Y5btH1Nu4
daponte
22-04-2021 @ 10:35
Από τον "Καπετάν Μιχάλη" του Νίκου Καζαντζάκη :

".....Σ` έναν αγωνιστή μπροστά έκαιγε ένα καντηλάκι, σα να ήταν ιερό κόνισμα. Κι όποιος έμπαινε και τον ρωτούσε το γιατί: - Είναι ο Άγιος Καραΐσκος, αποκρίνουνταν ξερά κι έκοβε την κουβέντα. Ετούτος ( ο Καραϊσκάκης) ήταν καπετάνιος του παππού του, του Ντελή-Μιχάλη. Μια νύχτα που `ταν ταμπουρωμένοι οι Έλληνες στο Φάληρο, κοντά στην Αθήνα, κι είχαν στήσει αντίκρα οι Τουρκαλάδες τα τσαντίρια τους, ο παππούς (του καπετάν Μιχάλη), μέθυσε. Ο αρχηγός( Καραϊσκάκης) είχε βγάλει διαταγή, κανένας μην κουνήσει από το ταμπούρι του, ωσότου καταφτάσουν το πρωί κι άλλοι καπεταναίοι. Λίγοι ήταν, μαθές, οι χριστιανοί, χιλιάδες οι Τούρκοι. Μα ο παππούς του( ο Ντελή- Μιχάλης) μέθυσε μαζί και με άλλους Κρητικούς- ποιος μπορούσε να τους κάμει ζάφτι; Χίμηξαν όξω από τα ταμπούρια τους, μπήκαν στα τούρκικα τσαντίρια, άρχισαν τις κουμπουριές… Πιάστηκαν χριστιανοί και Τούρκοι πριν της ώρας κι ο Καραϊσκάκης σκοτώθηκε.
Τον πήρε στο λαιμό του, τον πήρε στο λαιμό του… μουρμούρισε ο καπετάν Μιχάλης. Δεν πειράζει. Κι ο παππούς μου σκοτώθηκε. Όλοι θα σκοτωθούμε..."
daponte
22-04-2021 @ 10:55
Κοντά στην περιοχή που σκοτώθηκε ο Καραϊσκάκης κατασκευάστηκε το 1895, το "Ποδηλατοδρόµιο", προκειµένου να χρησιµοποιηθεί στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 1896.
Το Ποδηλατοδρόµιο άρχισε να χρησιµοποιείται και ως ποδοσφαιρικό γήπεδο, τη δεκαετία του 1920, ως κοινή έδρα των ομάδων Εθνικού Πειραιώς και Ολυμπιακού Πειραιώς, ενώ, µετά από 40 έτη, το 1960 δηλαδή, ανακαινίστηκε πλήρως και µεταµορφώθηκε σε στάδιο (γήπεδο και στίβος). Από τότε άλλαξε και η ονοµασία του, σε «Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης».
Κων/νος Ντζ
22-04-2021 @ 12:18
::angel.:: ::angel.:: ::angel.::
ΜΥΣΤΗΣ
22-04-2021 @ 13:33
::angel.:: ,,, ::382.:: ,,,

///
Αγιοβλασιτης
22-04-2021 @ 16:41
::theos.:: ::theos.:: ::theos.::
ΙΚΑΡΙΟΣ
22-04-2021 @ 18:45
::up.:: ::yes.:: ::up.::
heardline
22-04-2021 @ 22:24
Ωραία παρουσίαση Ντα πόντε!!!!

::theos.:: ::theos.:: ::theos.::

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο