Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
stixoi.info: παραθαλάσσια πεύκη
 
Σύνδεση

Εγγραφή

Πλαίσιο χρήσης
130598 Τραγούδια, 269424 Ποιήματα, 28913 Μεταφράσεις, 26571 Αφιερώσεις
 

 παραθαλάσσια πεύκη
 
πρίν απο κάμποσα χρόνια είδα στην τηλεόραση έναν ΕΙΔΗΜΟΝΑ κ ΥΠΕΥΘΥΝΟ άνθρωπο, σε ΗΓΕΤΙΚΗ θέση, ύστερα απο κάποιες μεγάλες πυρκαγιές βγήκε κ έλεγε τί θα γίνει μετά τις φωτιές, κ έλεγε θα αναδασώσουμε, "βέβαια δέν θα προσπαθήσουμε να ξαναδημιουργήσουμε την ίδια ποικιλία βλάστησης που υπήρχε πρίν την πυρκαγιά. Θα αναδασώσουμε με παραθαλάσσια πεύκη". Πάντοτε, πάντοτε παραθαλάσσια πεύκη κ μόνο! Λές κ δέν υπάρχει σ όλη την οικουμένη κανένα άλλο δέντρο που να αντέχει περισσότερο στη φωτιά κ να αναπαράγεται γρηγορότερα! Τότε τα πήρα, κ έφτιαξα τραγουδιστά αυτό:
[align=center][font=Lucida Sans Unicode][color=black]Παραθαλάσσια πεύκη! Παραθαλάσσια πεύκη!
όταν σε τριάντα χρόνια θά’χεις γίνει δάσος
σε τριάντα δευτερόλεπτα θα μείνει στάχτη.
(Ερημιά ψεκάσου)
Παραθαλάσσια πεύκη!
Εχεπευκές τραχύ δριμύ ξηρό δεντράκι!
Εσύ εισαι η μόνη φύση που μας περιβάλλει
(Ερημιά ψεκάσου)
Παραθαλάσσια πεύκη!
το μόνο δέντρομας – καρπός αναδασώσεων.
Παραθαλάσσια πεύκη! Παραθαλάσσια πεύκη!
όταν σε τριάντα χρόνια θά’χεις γίνει δάσος
σε τριάντα δευτερόλεπτα θα μείνει στάχτη.
(Ερημιά ψεκάσου).[/align]


 Στατιστικά στοιχεία 
       Σχόλια: 5
      Στα αγαπημένα: 0
 
   

 Ταξινόμηση 
       Κατηγορίες
      Φύση - Περιβάλλον,Κοινωνικά & Πολιτικά
      Ομάδα
      Στίχοι για μελοποίηση
 
   

 Επιλογές 
 
Κοινή χρήση facebook
Στα αγαπημένα
Εκτυπώσιμη μορφή
Μήνυμα στο δημιουργό
Σχόλια του μέλους
Αναφορά!
 
   

το καλό, απο ΌΠΟΥ κι άν προέρχεται, είναι καλό· το κακό, απο ΌΠΟΥ κι άν προέρχεται, είναι κακό.
 
balistreri
14-09-2008 @ 00:53
αν ήμουν παραθαλάσσια πεύκη μετά από αυτό θα είχα αυτοπυρποληθεί...
Μπάμπης
14-09-2008 @ 00:58
καταπληκτικό!
**Ηώς**
27-07-2018 @ 14:25
άφρονες ενέργειες άφρονες πολιτικές άφρονο κράτος...
anuya
30-07-2018 @ 00:01
Ποια δέντρα άραγε αντέχουν στη φωτιά; Όλα τα δέντρα του κόσμου αντέχουν περισσότερο από την παραθαλάσσια πεύκη. Προπάντων σκέφτομαι την αγριοσυκιά. Φυτρώνει μόνητης παντού στις ρωγμές ανάμεσα στα τσιμέντα, κ κάθε χρόνο την κόβουνε, κι εκείνη ξαναβγαίνει, κυριολεκτικά αθάνατη. Θα ήταν πανεύκολο να δημιουργήσουμε δάση από αγριοσυκιές που δεν καίγονται με τίποτε.
Ένα άλλο καλώς γνωστό δέντρο είναι η φελλοφόρος δρύς, δεν καίγεται με τίποτε. Γι' αυτό κ έχει φελλό στη φλούδα, γιατί ο φελλός δεν παίρνει φωτιά. Παρόμοια είναι τα λεγόμενα "χαρτόφλουδα" δέντρα της Αυστραλίας, που δεν καίγονται.
Βέβαια, τα αυστραλέζικα δάση που αποτελούνται από ευκαλύπτους καίγονται εύκολα, γιατί οι ευκάλυπτοι έχουν αιθέριο έλαιο στα φύλλα, ωστόσο ασυγκρίτως ευκολότερα απλώνεται η φωτιά στην παραθαλάσσια πεύκη, που είναι όλος ο τόπος στρωμένος με τσίγκανα. Ένα καλοκαίρι έτυχε να βρίσκομαι στην ανατολική Αττική, όπου αυστηρά απαγορευόταν κάθε ανοιχτή φωτιά. Μια φορά έκαψα κάτι, χαρτάκι ήτανε? ή στικάκι θυμιάματος? ή απλώς η άκρη ενός σκοινιού για αιώρα, για να μην ξεφτάει? Δεν θυμάμαι, πάντως είδα τη φωτιά να κάνει πως απλώνεται ραγδαία στο έδαφος στρωμένο με τα τσίγκανα, κ αν δεν την πατούσα καλά με τα πόδια, θα γινότανε χαμός. Πού να έρριχνε κανείς και γκαζάκι, όπως πάντοτε γίνεται στην Ελλάδα, όποια κυβέρνηση κ αν έχουμε.
Θα προτιμούσα δάση ευκαλύπτων να έχουμε όπως στην Αυστραλία, παρά αυτά τα τεχνητά δάση της παραθαλάσσιας πεύκης. Διότι τα αυστραλέζικα δάση καίγονται μέν γρήγορα αλλα καίγεται μόνο στα γρήγορα το φύλλωμα των δέντρων ενώ ο κορμός παραμένει ζωντανός κ ξαναβγάζει κλαδιά κ φύλλα. Κ ολόκληρα ακόμη όταν καίγονται τα αυστραλέζικα δέντρα, η ρίζατους παραμένει ζωντανή, κ μέσα σε τρία χρόνια έχει γίνει ένα καινούργιο δέντρο, ένα καινούργιο θαλερό δάσος. Ενώ η παραθαλάσσια πεύκη θέλει 30 χρόνια για να μεγαλώσει, κ μόνο 30 δευτερόλεπτα για να γίνει στάχτη.
Κ τί κάθομαι κ λέω για αυστραλέζικα δέντρα, όταν έχουμε ντόπια δέντρα ανθεκτικότατα στις φωτιές. Τα δάση από συκιές θα παρήγαγαν κ τεράστιες ποσότητες από σύκα για να τρώνε οι άνθρωποι, τα ζώα κ τα πουλιά.
Υπάρχει κ ένα αμερικάνικο δέντρο που λέγεται mezquite, που παράγει φασόλια εξαιρετικής θρεπτικής αξίας, κ κάνει βαθύτατες ρίζες, το καταπολεμούν γιατί εξαπλώνεται επικίνδυνα! Υπάρχουν τόσα είδη κάκτων ανθεκτικών στο κλίμα της Ελλάδας, που κ αυτά θα μπορούσαν να κάνουν υπέροχα κ ανθεκτικά δάση (γιατί αποθηκεύουν νερό στον κορμότους), κ να παράγουν φαγώσιμους καρπούς. Υπάρχουν τόσα κ τόσα δέντρα που είναι δύσκολο να τα καταπολεμήσεις, όχι να τα φυτέψεις. Κ εδώ, από τότε που θυμάμαι τον εαυτόμου, αναδασώνουμε πάντα με παραθαλάσσια πεύκη. Μπράβο.
**Ηώς**
30-07-2018 @ 01:11
Τα δάση από συκιές θα παρήγαγαν και τεράστιες ποσότητες από σύκα για να τρώνε οι άνθρωποι, τα ζώα και τα πουλιά....συμφωνώ και ξέρεις τί ανάπτυξη (ξερά ,χλωρά ως καρποί , γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες )
Η αναδάσωση έτσι παντού με πεύκα ....εδώ και στα πεζοδρόμια στις πόλεις βλέπεις ,φυτεύουν φυλλοβόλα που όταν πιάνει το ΦΘινόπωρο γεμίζουν οι υπόνομοι που ανάθεμα κι αν τους καθαρίζουν ...μετά πλημμυρίζουν υπόγεια δρόμοι,
όλα κατόπιν εορτής εν Ελλάδι....ΑΝ κάνουν σωστές μελέτες και υποδομές λύσεις υπάρχουν πολλές...

Πρέπει να συνδεθείς για να μπορείς να καταχωρίσεις σχόλιο