Στο λυκαυγές

Δημιουργός: La Petite, ΧΙΩΤΗ ΣΩΤ. ΕΙΡΗΝΗ

Καλημέρα.. ωραία περνάμε εδώ στας εξοχάς...

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Στο λυκαυγές


Την ύλη σου δε γεύτηκα
μα σ' άγγιξα το χέρι
σου πήρα την ψυχούλα σου
μ' ένα μικρό μαχαίρι

Σα το ψωμί τη λαχταρώ
σα δροσερό νεράκι
μα δε κοιμάσαι δίπλα μου
και λειώνω σα κεράκι

Στον ύπνο μου σε συναντώ
μόλις ξυπνώ σε κρύβω
σα φόνισσα το πόθο μου
στο μαξιλάρι πνίγω...

Και κάπου το ξημέρωμα
έρχεσαι στ' όνειρό μου
σαν αεράκι με ξυπνάς
σε ψάχνω στο πλευρό μου

Και στον καθρέφτη μου μπροστά
χτενίζω τη μορφή σου
στο λυκαυγές σ' αναζητώ
μα χάνεσαι μαζί του..


Από σχόλιο στο ποίημα της Μιμής "Όλα μια ύλη..."
Γεννήθηκε σήμερα (2 / 3 / 2010)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ:

Λυκαυγές

Με τον όρο Λυκαυγές χαρακτηρίζεται γενικά η χρονική περίοδος από της έναρξης της διάλυσης του σκότους μέχρι την ανατολή του Ηλίου.

Η ποσότητα φωτός που εκπέμπεται κατά το λυκαυγές αυξάνεται με την μείωση του αρνητικού ύψους του Ηλίου (δηλαδή του ύψους του κάτω από τον ορίζοντα). Ανάλογα του αρνητικού ύψους του Ηλίου διακρίνουμε τρία είδη λυκαυγούς:

1) Αστρονομικό λυκαυγές (Astronomical) Όταν αληθές ύψος Ηλίου, Ηλ: -18°
2) Ναυτικό λυκαυγές (Nautical) Όταν Ηλ Ηλίου: -12° και
3) Πολιτικό λυκαυγές (Civil) Όταν Ηλ Ηλίου: -6°.
Οι ώρες έναρξης και λήξης του ναυτικού και πολιτικού λυκαυγούς φέρονται καταχωρημένες στις ημερήσιες σελίδες των αστρονομικών εφημερίδων.

Το Λυκαυγές αποτελεί ουράνιο φαινόμενο που οφείλεται στην ύπαρξη της ατμόσφαιρας, περισσότερο στη διάχυση φωτός και λιγότερο στη γήινη διάθλαση του φωτός που συμβαίνουν σ΄ αυτήν, χαρακτηριζόμενο έτσι και ατμοσφαιρικό φαινόμενο.
Το Λυκαυγές ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον ναυτιλλόμενο διότι σ΄ αυτή την χρονική διάρκεια είναι δυνατή η παρατήρηση των αστέρων και ταυτόχρονα είναι ορατός ο ορίζοντας από τον οποίο με τον εξάντα λαμβάνονται οι μετρήσεις (π.χ. αληθές ύψος) ή άλλες παρατηρήσεις.
Στη χρονική διάρκεια του Λυκαυγούς επιδρούν το γεωγραφικό πλάτος (φ) και η απόκλιση (δ) του Ήλιου. Έτσι αυξανομένου του πλάτους (απομακρυνόμενοι από τον Ισημερινό) και διατηρούμενης της αυτής κλίσεως του Ηλίου ή και ακόμα αυξανόμενης μόνο της κλίσεως του Ήλιου, ομοίως η διάρκεια του λυκαυγούς αυξάνει.

Μυθολογία:

Η πανέμορφη Ηώς, πρόδρομος του Ήλιου, αρματοδρομούσα σκορπώντας άνθη και καταδιώκουσα το σκότος.Η πρώιμη παρατήρηση του φαινομένου του λυκαυγούς ενέπνευσε τους αρχαίους Έλληνες στη δημιουργία της πανέμορφης ανθρωπόμορφης θεότητας, της Ευρυφάεσσας Ηούς που συνεχίζει καθημερινά ως πρόδρομος του Ήλιου να του ανοίγει κάθε αυγή με τα ρόδινα χέρια της τη "Θύρα της Ανατολής" και στεφανοφορούσα με άνθη που την εφοδιάζουν πτηνά, στο πρώτο κελάηδημά τους, και με το πολύπτυχο πέπλο της ανεβαίνει στο τέθριππο άρμα της σκορπώντας άνθη ενώ με υδρίες ραντίζει ροδόσταμο στη Γη ("πρωινή δρόσος"), του οποίου οι σταγόνες αστράπτουν σαν διαμάντια στις πρώτες ακτίνες του φωτοδότη Ήλιου που την ακολουθεί.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 02-03-2010