Δντ,δντ, Τζέφρη, Τραπεζίτες, Χουντο-κάναλα: Θ

Δημιουργός: Νεφελοβάτης

Περί Ουτοπίας: «Τόπο δε βρίσκει μόνο, ότι δεν έχει κανείς Ονειρευτεί…»

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

"ΔΝΤ, Τζέφρη, Τραπεζίτες, Χουντο-κάναλα: Θα επιβιώνεις στον Εφιάλτη τους, ή…"

Ένα «παραμύθι» μας πουλάνε οι εκάστοτε του Κόσμου «Κυβερνώντες». Για πενήντα χρόνια τουλάχιστον, μα αν το δει κανείς πιο βαθιά (ή πιο ψηλά), από αιώνες μπορεί τα χνάρια του ν ιχνηλατήσει.. Μια πραγματικότητα για την οποία πολλά τσιράκια τους δουλεύουν, από την «πολιτική», μέχρι τα ΜΜΑ (όπως αποχαύνωση), από μαρκετίστες, μέχρι «ψυχολόγους», κι όποιον άλλο ξεπουλημένο μπορεί κανείς να φανταστεί..

Ένα παραμύθι, που για Όνειρο και καλά μας το πουλάγαν..

Σαν κι αυτό που ζήσαμε, μέχρι λίγο πριν..:

Ελλάδα, Ιούνης του 2008.

Ζέστη τρομερή και πρώιμος καύσωνας τότε, κι όλοι έτρεχαν για μια βουτιά στις παραλίες κάθε Σαββατοκύριακο. Παράλληλα ετοιμαζόταν για τις καλοκαιρινές διακοπές, αγοράζοντας τα απαραίτητα αξεσουάρ βέβαια.

Τα βράδια, στην Αθήνα η κίνηση στο φουλ, ειδικά παραλιακή είχε την τιμητική της, μα και στου Ψυρρή, Πανόρμου, Μοναστηράκι, κέντρο, το αδιαχώρητο.

Μπουζούκια και κλαμπ, στα φόρτε τους! Κι ο νεοέλληνας χαλαρά στη διασκέδαση, κι ας φώναζαν τα κανάλια για την πολιτική Αλογοσκούφη, που πήγε το μαϊντανό 1 ευτό, και για ας ωρύονταν οι «Δημοσιογράφοι», για την αδικημένη γενιά των 700 ευρώ, που δεν μπορούσε άλλο.

Βλέπεις, τότε δεν είχε σκάσει η φούσκα της Lehman Brothers, και η κατάρρευση των τραπεζιτών. Αυτό στις 15 του Σεπτέμβρη έγινε…

Κι οι νέοι στις ξαπλώστρες και στην φραπεδιά. Και οι «Δημοσιογράφοι», μιλάγανε για αδιάφορες γενιές που αράζουν στον ήλιο.

Βλέπεις τότε δεν είχε δολοφονηθεί ακόμα ο Αλέξης, δεν είχε έρθει ο Δεκέμβρης..

Κι όλοι κοιτάγανε σα χάνοι τις καγιέν, τα Χ5 και τα κάμπριο, κι οι «γκόμενες» ξεροστάλιαζαν για τον «μάγκα» που καθόταν στο τιμόνι..

Βλέπεις τότε δε μας είχαν κόψει ακόμα φράγκα και τα λαμόγια, «μάγκες» εβαφτίζαμε..

Μέχρι που στα ξαφνικά, Εφιάλτης τ’ Όνειρο εγίνει, καθώς από το τότε, σε τρία χρόνια φτάσαμε στο εδώ..

Ελλάδα, Ιούνης του 2011..

Ένα καλοκαίρι που σα φθινόπωρο μοιάζει και κάθε απόγευμα σχεδόν βρέχει. Σίγουρα σε κάθε πορεία σχεδόν, και κάθε Κυριακή. Αλλά εντάξει, δε χρειάζεται να πούμε ότι ο Τζέφρη παραγγέλλει ψεκασμούς και για βροχή. Αυτοί γίνονται για πιο σημαντικά πράγματα, και είναι προγραμματισμένοι. Εκτός αν και του κάνει κάνα δωράκι η Αγγέλα ή ο Μπαράκ που και που.. Μόνο που ξεχνάνε, πως έτσι που μας έχουν τσουρουφλίσει, η βροχή μας δροσίζει τελικά..

Τα μαγαζιά που αγοράζαμε τα αξεσουάρ, με λουκέτο τα βλέπουμε, και ρολά κατεβασμένα.. Κι όσα έχουν μείνει, με το ντουφέκι τον πελάτη κυνηγάνε. Σαν μια τραγική ειρωνεία μοιάζει.. Εκείνοι οι τηλε – βρικόλακες που φωνάζανε για τα μαγαζιά του κοσμάκη που καίγανε οι εν πολλής πληρωμένοι «μπαχαλάκηδες», κουβέντα δε βγάζουν απ’ τα «άγια» στοματά τους τώρα που ο Τζέφρη και τ’ αφεντικά του έχουν κλείσει πάνω απ’ τα μισά τα μαγαζιά..

Διακοπές..; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις..; Εδώ κοντεύουμε να γίνουμε σαν το πιο σύντομο ψυχροπολεμικό ανέκδοτο.. Εκείνο το «Αλβανός Τουρίστας» επί Χότζα.. Κι αν όχι φέτος, σαν ψηφίσουνε οι Δοσίλογοι το Μνημόσυνο, εχμ μνημόνιο νου 2 ήθελα να πω, του χρόνου μπορεί να είμαστε κάτι πολύ χειρότερο..

Αθήνα μπάι νύχτα..; Καλά άλλο ανέκδοτο.. Σαν να είναι κανείς σε σκηνικό του «Ο Τελευταίος Άνθρωπος στη γη» μοιάζει, και να φοβάσαι μη σου πεταχτεί κανένας Αντιπρόεδρος, ειδικά ο Πάγκαλος από καμιά γωνιά, και δεν ξέρεις από πού να φύγεις..

Νεκρή πόλη τις καθημερινές, λες κι είναι Δεκαπενταύγουστο ένα πράγμα..

Τα Σαββατοκύριακα κάτι γίνεται είναι η αλήθεια. Έχουν κόσμο τα κλαμπ και τα λοιπά.. Όμως.. Με ένα ποτό όλη νύχτα τη βγάζουνε, κι αυτό γιατί ο μπαμπάς έσκασε κάνα πεντάευρο, μπας και περάσει μια βραδιά χωρίς μούτρα κατεβασμένα στο σπίτι. Άσε που μπορεί να ‘χει κάνα τυχερό με τη μαμά, αν και πιότερο στη φαντασία την επιστημονική ταιριάζει αυτό, με τέτοια διάθεση… Κι οι υπόλοιποι στα παγκάκια με καμιά μπύρα απ’ το περίπτερο..

Κι οι μαϊντανοί που μας λέγανε για το μαϊντανό που είναι; Οι «Υπερασπιστές» της γενιάς των 700, που έγινε των 500, και βασικά του 5ευρου του συνταξιούχου, μια και οι άνεργοι το ένα εκατομμύριο ξεπέρασαν, που πήγαν..;

Α αυτοί..

Αυτοί μας λένε ότι χρωστάμε, ότι δεν παράγουμε, ότι χρειάζεται να στήσουμε διάφορα στους «πιστωτές» και τις «αγορές» γιατί θα χρεοκοπήσουμε και δε θα ‘χουμε το 5 ευρό, κι άλλα τέτοια σοφά..

Μάλιστα..

Αλήθεια εκείνους τους τραπεζίτες, «τις αγορές» τους πως τους είπαμε, τους ξεχάσαμε έτσι..;

Μαζί με τα πακέτα διάσωσής τους που ήταν κάτι τρισεκατομμύρια ευρά, κι αυτά τα ξεχάσαμε..

Όπως και το ότι αυτά τα πακέτα τα κράτη τα πλήρωσαν. Για να σώσουν τους τραπεζίτες έτσι δεν είναι..;


Και ποιοι είναι το κράτος..;

Ω, Ναι!


Εσύ κι εγώ κι ο μπαμπάς που σου δίνει το 5 ευρο (κι ακόμα τη μαμά λιγουρεύεται, αλλά δε..).

Ναι εμείς είμαστε!

Εμείς, που στην Ελλάδα μόνο, οι «κυβερνήσεις μας» τα τρία τελευταία χρόνια, συνολικά 75 δις έχουνε δώσει στους τραπεζίτες..!

Κι εσύ ζεις σ’ έναν κόσμο άλλο.. Μέσα σε τρία χρόνια, το όνειρο, η παραμύθα που για 50 χρόνια σου τάζανε εφιάλτης έχει γενεί..!

Και συ τι κάνεις..; Αύριο ας πούμε..;

Θα έχει αίθριο καιρό λένε οι μετεωρολόγοι, αν και προς το βράδυ, μπορεί να βρέξει στην Αττική.

Τι θα κάνεις λοιπόν..;

Θα πάς θάλασσα; Με πέντε φίλους παρέα (ο έκτος στο πορτμπαγκάζ) για να βάλετε ρεφενέ τη βενζίνη και τα διόδια στην Αττική; Καλό το μπάνιο, κι η θάλασσα την αύρα ενεργειακά καθαρίζει δε λέω. Μόνο που τελικά αν αν μείνεις στο μπανάκι μοναχά, του χρόνου, όχι βενζίνη δε θα ‘χεις να πληρώσεις, μα με τις αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και σε ασφάλειες που σχεδιάζουν, ούτε πινακίδες δε θα ‘χεις..

Θα πας για καφεδάκι..; Καλό είναι κι αυτό, και μες την Κυριακάτικη κουλτούρα μας, δε λέω.. Σαν τη Κυριακάτικη λειτουργία παλιά, που όλοι τα καλά τους βάζανε πριν χρόνια για να πάνε.. Μόνο που αν μείς στο φραπεδάκι, τα 5 τα ευρά δε θα σου φτάνουνε με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, κι αν τα ‘χεις κι αυτά με τα χατζάρια που το μνημόσυνο (ξέρεις εσύ) το νου 2 τους, προβλέπει. Ε ναι, κι απ’ το μπαμπά θα κόψουνε, κι από τους Δημόσιους, κι απ’ τους ιδιωτικούς, κι απ’ όλους. Μόνο για παπάδες, εφοπλιστάδες, μεγαλολεφτάδες, τραπεζιτάδες και σία, δεν άκουσα κάτι.. Καλά μπορεί να το κάνουνε στο μέλλον χαχα (σαν το ανέκδοτο με τον Τουρίστα που λέγαμε..)!!!

Θα βγεις με τα παιδάκια σου βόλτα, για να τα κεράσεις ένα παγωτό (απ’ το περίπτερο φυσικά); Καλά κάνεις μα ξέρεις καλά, πως μ’ όλα αυτά που κάνουν, του χρόνου ούτε παγωτό δε θα ‘χεις να τους πάρεις καλά καλά.. Κι αν έχεις να τους βάζεις τη σόμπα, με τις αυξήσεις που θα κάμουν στο αέριο και τα καύσιμα, προνομιούχος θα θεωρείσαι…

Θα πας βόλτα με την κυρά..; Ναι, το δικαιούσαι, τόσα χρόνια δουλεύεις, τώρα που πήρες σύνταξη, γιατί να μην πας μια βόλτα; Μόνο που αν μείνεις στη βόλτα μοναχά, δε θα ξέρεις αν του χρόνου θα ‘χεις την κυρά.. Μια και την Υγεία τη διαλύουν σε τέτοιο βαθμό, που θ’ αναπολείς αυτό το ρημάδι το ΕΣΥ.. Τη σύνταξη κι άλλο θα σου κόψουν για να δώσουν στους τραπεζίτες τόκους, μέχρι και τα φάρμακα θα σε βάλουν να αγοράζεις τελικά.. Κι όποιος αντέξει, για βάρος τούτοι σε βλέπουνε πια.. Ναι αρχίζεις να το καταλαβαίνεις βλέπω..

Οπότε που θα πας..;

Πάνε και για μπάνιο, και για βόλτα, για φραπέ, κι όπου γουστάρεις.. Το πρωί..

Το βράδυ κάνε εκείνο που κάτι μέσα σου το ζητά..

Ναι άκουσε το Είναι σου, στο λέει..

Ξέρω,

κάτι δεν είναι αρκετό,

κάτι παραπάνω θα ήθελες να γίνει,

όπως κι οι περισσότεροι..


Μα τι περιμένεις..;

Σ’ ένα μήνα θα πετάξουμε όλη τη σαβούρα και τη στραβωμάρα που για χρόνια μας φορτώσαν;

Μακάρι να γινόταν,

και ναι γίνει μπορεί,

μόνο που θέλει χρόνο,

μα και κάτι ακόμα..

Να έρθεις κι εσύ,

Να ακούσεις,

Να μιλήσεις,

Να συμμετέχεις!


Όλοι μαζί να παλέψουμε σε τούτο τον πόλεμο χρειάζεται!

Μια και όλους μας αγγίζει!

Γι’ αυτό, κάνε ότι νομίζεις το πρωί, αλλά τ’ απόγευμα..

Κατέβα Πλατεία!


Όλα ν’ αλλάξουν μπορούν!

Και Πράξη να κάνουμε το:


«Αντί να επιβιώνουμε στον Εφιάλτη τους,

ας παλέψουμε για τ’ Όνειρό και τη Ζωή μας!»

Να το Πιστέψουμε, μα και

«Να Θυμηθούμε», χρειάζεται!

Δημοσίευση στο stixoi.info: 18-06-2011