Συκοπετρα

Δημιουργός: Ναταλία..., Ναταλία Μ

Έψαχνα τα κιτάπια μου να βρω κάτι άλλο και βρήκα αυτό είναι ο τόπος που γεννηθηκα και μεγάλωσα έτσι για μια καλήτερη γνωρημία

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

[B]

ΣΥΚΟΠΕΤΡΑ

Λίγα λόγια για το χωριό...

Το χωρίο Συκόπετρα είναι κτισμένο πάνω στη πλευρά του βουνού στους πρόποδες της βουνοκορφής Παπούτσας.

*Τα χωριά Άγιος Κωσταντίνος, Προφήτη Ηλίας, Παλαιχώρι ορεινής, Φαρμακάς, μελίνη,και Αρακαπάς κάνουν κύκλο και το έχουνε στη μέση.

* Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκλησία του Αγίου Δημητρίου , με Ιερέα το Πάτερ Δημήτριο . Και την αυλή της εκλησίας την σκεπάζει ένα μεγάλο γέρικο πλατάνι. Όπου κάτω από τον ίσκιο του είναι η βρύση που πήγαιναν τα κορίτσια τα παλιά χρόνια να γεμίσουν τις στάμνες τους με νερό.

Το νερό του βγαίνει από τις πηγές των βουνών του και είναι πολύ χωνευτικό.Είναι τρεχούμενο και το μαζεύουν σε δεξαμενές και με αυτό ποτίζουν τα περιβόλια τους.

.Γραφικό, πανέμορφο χωριό, που αλλάζει όψη ανάλογα με την εποχή.

Η Συκόπετρα είναι ένα από τα πολλά χωριά που δεν έχουν δικό τους δημοτικό σχολείο. Αν και το κτίριο υπάρχει, ο αριθμός των μαθητών είναι τόσο μικρός που κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία του. Έτσι οι μαθητές μεταφέρονται καθημερινά σε σχολείο του χωριού Επταγώνια.

* Η φύση γύρω από το χωριό είναι πανέμορφη. Τα πεύκα οι λατζιές, και τα αντρούκλια, είναι το στολίδι των γύρο βουνών ,που όταν φυσάει λιγάκι το αεράκι το καλοκαίρι λες και ακούεις μουσική.

Λίγα μέτρα πιο χαμηλά από τα σπίτια του χωριού αρχίζουν τα περιβόλια που είναι φυτεμένα με λεμονόδεντρα Μανταρινιές, πορτοκαλιές, και οι καρυδιές δημιουργούν ένα φανταστικό τοπίο..

Εάν βρεθεί κάποιος την Άνοιξη εκεί η μυρωδιές ξεχύνονται τρυγύρο απο τα άνθη των δέντρων.

Εάν πάλι κάποιος επισκευτεί το χωριό τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο το θέαμα που θα απολαύσει απο την εικόνα που θα δεί από τον φιδίσιο δρόμο απέντι από το χωριό τα λεμονόδεντρα φορτωμένα με τα μανταρίνια και πορτοκάλια και να έχουν το πορτοκαλί χρώμα με το ολοπράσινο φόντο είναι μαγευτικό το θέαμα που θα δει θα τον ανταμείψει,

Είχε αμπέλια , ελιές και όλων των ειδών τα φρούτα ,Κεράσια ,μήλα , αχλάδια, χρυσόμηλα .

Οι χωρικοί μέσα στα μικρά περιβολάκια που είχανε,φυτεύανε και τα λαχανικά τους , δεν τους έλειπε τίποτα .

Είχαν το γάλα από τις κατσίκες τους κάναν το σπιτίσιο χαλούμι και τυρί.

Μεγαλώναν τα γουρούνια τους και το κάθε σπίτι μετά τα φώτα που βαπτίζονταν τα νερά τα σφάζανε και έκανα τα λουκάνικα και τα παστά που τα διατηρούσαν στο λίπος του χοίρου διότι δεν είχαν ρεύμα για να εχουν ψυγεία , και τα φύλαγαν για όλο τον χρόνο.

* Στο χωριό δεν υπάρχουν εστιατόρια και ταβέρνες. Οι κάτοικοι τώρα έφυγαν κατέβηκαν στη πόλη στο χωριό μένουν κάτι γέροι όλοι μαζί ίσως να είναι 25 άτομα.

Όμως και αυτοί οι λίγοι είναι τόσο φιλόξενοι που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας φιλέψουν με κάτι. Ταβέρνες υπάρχουν στα γειτονικά χωριά: Προφήτη Ηλία, και Αρακαπάς.

Το Σαβατοκυρίακο και τις γιορτές μαζεύονται οι κάτοικοι του και παίρνει ζωή.

Ήθη- Έθιμα

Κυριακή του Πάσχα:
Μερικά από τα έθιμα είναι αυτά που πραγματοποιούνται την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα, κάθε Κυριακή του Πάσχα διοργανώνονται παραδοσιακά παιχνίδια στην πλατεία του χωριού, μέσα από τα οποία οι νεαροί βιώνουν την παράδοση.
Συκιά , Ζύζυρο , αιχμαλώτους, σκοινί κ.αλ. είναι κάποια, από τα παιχνίδια που διοργανώνονται τη μέρα αυτή.

Κάνουν και τη γιορτή τους αποδήμους . Και μαζεύονται από παντού και τότε το χωριό γεμίζει ζωή

Ο Προφήτης Ηλίας είναι κάπου δύο χιλιόμετρα από την Συκόπετρα είναι στα μέσα της διαδρομής Συκόπετρα και Παλαιχώρη ορεινής.
Στον Προφήτη Ηλία έχει κόσμο κάπου 85 άτομα έχει αρκετούς μαθητές που πάνε και αυτοί στην Επταγώνια ,
Έχει την εκλησία του Προφήτη Ηλία ένα μικρό εκλησάκι που όταν ήμουνα μικρή θυμάμαι τη καμπάνα την είχαν δεμένη πάνω σε ένα δέντρο .
Έχει το δικό του ιερέα τον πατήρ Μιχαήλ.
Έχει δύο ταβέρνες εκεί και το χωριό είναι κτισμένο πάνω στη κορηφή του βουνού και είναι πολύ πιο ίσιο απο τη Συκόπετρα που είναι στη πλαγιά του βουνού.

* Για όσους αγαπούν το περπάτημα μπορούν να κάνουν την διαδρομή για να ανέβουν στο βουνό Παπούτσα και να δουν την σπηλιά του ήρωα Γρηγόρης Αυξεντίου.



Δημοσίευση στο stixoi.info: 30-05-2012