Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
Βατερλώ

Βατερλώ

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

Μια παλιά παροιμία λέει : “Για ένα καρφί χάθηκε το πέταλο Για ένα πέταλο χάθηκε το άλογο Για ένα άλογο χάθηκε ο καβαλάρης Για έναν καβαλάρη χάθηκε η μάχη Για μια μάχη χάθηκε το βασίλειο.”

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Πώς μερικές- φαινομενικά ασήμαντες- λεπτομέρειες έγειραν την πλάστιγγα της νίκης στη μάχη του Βατερλώ και τερμάτισαν οριστικά την κυριαρχία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη Γαλλία και την Ευρώπη:

- Στον κάμπο της μικρής κωμόπολης του Βατερλώ (σήμερα ανήκει στο Βέλγιο), το πρωί της 18ης Ιουνίου 1815 ανέτειλε ο ήλιος που θα φώτιζε μια από τις αποφασιστικότερες μάχες της Παγκόσμιας Ιστορίας. Λόγω της ακατάπαυστης καταρρακτώδους βροχής το προηγούμενο βράδυ, το έδαφος είναι λασπωμένο και η αποτελεσματικότητα των οβίδων των γαλλικών κανονιών είναι σημαντικά μειωμένη, καθώς τα βλήματα βυθίζονται στο μαλακό έδαφος αντί να αναπηδούν και να είναι πιο θανάσιμα για τον εχθρό.
Η αναγκαστική αναμονή για να στεγνώσει το χώμα και να αναλάβει δράση το γαλλικό πυροβολικό - που αποτελούσε αποφασιστικό παράγοντα για την πολεμική τακτική του Ναπολέοντα , ο οποίος εξάλλου είχε σταδιοδρομήσει ως αξιωματικός του Πυροβολικού - καθυστέρησε αναπόφευκτα την έναρξη της μάχης.

- Απέναντι στο γαλλικό στράτευμα βρίσκεται το μισό των αντιπάλων δυνάμεων που αποτελείται από Βρετανούς, Ολλανδούς και Γερμανούς , υπό την ηγεσία του Δούκα του Ουέλλινγκτον, καλυμμένοι πίσω από τις κορυφογραμμές των χαμηλών λοφίσκων που βρίσκονται στο μέσον της πεδιάδας κι έτσι ουσιαστικά αόρατοι από το γαλλικό πεζικό. Οι δύο ηγέτες ανεβαίνουν σε ένα ψηλότερο σημείο και αμφότεροι έφιπποι παρατηρούν τις κινήσεις των στρατευμάτων για να δώσουν εντολές κίνησης των μονάδων τους στο πεδίο της μάχης. Ενώ όμως ο Ουέλλινγκτον μετακινείται με άνεση, ο Ναπολέων υποφέρει φρικτά από κρίση αιμορροΐδων και με δυσκολία κρατιέται πάνω στη σέλα: αναγκάζεται να ξεπεζέψει και να παρακολουθεί τη μάχη από τα μετόπισθεν μέσα σε μια άμαξα. Το ισχυρό οπιοειδές λάβδανο, που του δίνουν ως καταπραϋντικό των πόνων οι γιατροί του, επιδεινώνει την, ήδη επιβαρυμένη από χρόνια προβλήματα υγείας, φυσική του κατάσταση και την ήδη θολωμένη κρίση του.

- Τρεις μέρες νωρίτερα ο γαλλικός στρατός υπό τον Ναπολέοντα είχε αποκρούσει το άλλο μισό των αντιπάλων του, τον Πρωσσικό στρατό με επικεφαλής τον ηλικιωμένο αλλά ακμαίο στρατάρχη Μπλύχερ και τον είχε απωθήσει στο Λινύ, περίπου 25 χλμ απόσταση από το Βατερλώ. Κατόπιν προχώρησε για να αντιμετωπίσει τους Άγγλους αφήνοντας τον επίσης ηλικιωμένο και άβουλο στρατάρχη μαρκήσιο ντε Γκρουσσύ, με το ένα τρίτο των γαλλικών δυνάμεων, με την εντολή να επιτηρεί τους Πρώσσους και να τους εμποδίσει να ενωθούν με τις δυνάμεις του Ουέλλινγκτον. Ο Γκρουσσύ λαμβάνοντας λανθασμένες πληροφορίες για τις κινήσεις των Πρώσσων και ερμηνεύοντας κατά γράμμα την εντολή του Ναπολέοντα ακολούθησε την οπισθοφυλακή τους , ενώ ο κύριος όγκος των δυνάμεών τους , διέφυγε της προσοχής του και κινούμενος από άλλο δρόμο προέλαυνε ανενόχλητος προς το Βατερλώ. Εκτός από την αποτυχία του Γκρουσσύ να ανακόψει τους Πρώσσους η μη εμπλοκή των ανδρών του στο πεδίο του Βατερλώ, λόγω και της καθυστερημένης άφιξης στα χέρια του του νέου μυνήματος του Ναπολέοντα για άμεση ανάμιξή του στη μάχη, στέρησε την γαλλική πλευρά από πολύτιμη, σημαντική αριθμητικά εφεδρεία που βάρυνε αποφασιστικά στην τελική έκβαση της μάχης.

- Οι ικανότεροι από τους στρατηγούς του Ναπολέοντα είχαν ήδη πεθάνει ή σκοτωθεί σε παλαιότερες συγκρούσεις και είχαν απομείνει οι λιγότερο ευφυείς ή ικανοί. Οι βρεταννικές δυνάμεις προστατευμένες από τις κορυφογραμμές των λοφίσκων αποκρούουν με επιτυχία όλες τις επιθέσεις του γαλλικού πεζικού, και οι εφορμήσεις του βρεταννικού ιππικού, από το οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα το Σκωτσέζικο σύνταγμα με την επωνυμία " Γκρίζοι Σκώτοι", επιφέρουν συντριπτικά πλήγματα στο ιππικό και το πυροβολικό των Γάλλων.

- Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της μάχης ο παρορμητικός στρατάρχης Νέυ διατάσσει το βαρύ ιππικό των Γάλλων , τους περίφημους θωρακοφόρους να επιτεθεί και να εξολοθρεύσει τους Άγγλους πυροβολητές, οι οποίοι όμως εγκατέλειψαν τα κανόνια τους και κρύφτηκαν μέσα στα τετράγωνα που σχημάτισε το βρετανικό πεζικό και τα οποία με όρθιες τις ξιφολόγχες στάθηκαν ακλόνητα στις θέσεις τους παρά τις κατά κύματα επελάσεις των Γάλλων ιππέων.
Ο Νέυ επίσης απέτυχε να αχρηστεύσει τα αγγλικά κανόνια διότι δεν είχε τα απαραίτητα καρφιά που θα έμπαιναν στην οπή του φυτιλιού και θα τα καταστούσαν ανίκανα να λειτουργήσουν. Έτσι οι αντίπαλοι πυροβολητές εξήλθαν από τα τετράγωνα και μπόρεσαν να ξαναχρησιμοποιήσουν τα κανόνια τους αποδεκατίζοντας το γαλλικό ιππικό.

- Η πεισματική αντίσταση των δυνάμεων του Ουέλλινγκτον επέτρεψε στους Πρώσσους να προλάβουν να φτάσουν στο πεδίο της μάχης, να πλαγιοκοπήσουν και να εξαρθρώσουν εντελώς το γαλλικό στράτευμα.

- Όταν οι τελευταίοι επιζώντες βετεράνοι της επίλεκτης Αυτοκρατορικής Φρουράς(της τελευταίας γαλλικής εφεδρείας που ρίχτηκε στη μάχη) περικυκλώθηκαν από τους Άγγλους και τους ζητήθηκε να παραδοθούν , ο επικεφαλής τους υποστράτηγος υποκόμης Πιερ Καμπρόν απάντησε φωνάζοντας "Merde ! " το οποίο αργότερα αποδόθηκε ωραιοποιημένο ως " Η Φρουρά πεθαίνει, αλλά δεν παραδίνεται".


Δημοσίευση στο stixoi.info: 18-06-2021