Το στοιχειωμένο καλοκαίρι

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

όλα ξεκίνησαν από ένα στοίχημα

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Ήταν η παρέα των τεσσάρων στο σαλόνι της έπαυλης Villa Diodati, στα μέσα του Ιουνίου του 1816: ο οικοδεσπότης Τζωρτζ Γκόρντον, ο έμπιστος φίλος και γιατρός του Τζον, και το ζεύγος των εραστών Πέρσυ Μπης και Μαίρη που απολάμβαναν την ευγενική φιλοξενία του πρώτου δίπλα στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία. Έξω λυσσομανούσε μες στο σκοτάδι η καταιγίδα. Για 3 ολάκερες νύχτες ο παλιόκαιρος τους κράτησε δίπλα στη φωτιά να κουβεντιάζουν ώρες ατελείωτες για λογοτεχνία, αφηγούμενοι ιστορίες για φαντάσματα.
Ο Τζώρτζ Γκόρντον και ο Πέρσυ ήταν ήδη γνωστοί λογοτέχνες ενώ ο Τζον και η Μαίρη ήταν βιβιόφιλοι και ερασιτέχνες συγγραφείς.
Η ατμόσφαιρα τριγύρω τους, τους συνεπήρε τόσο που έβαλαν στοίχημα να παραβγούν στη συγγραφή μιας ιστορίας θρίλερ και να διαβαστούν κατόπιν τα έργα τους ενώπιον όλων.
Το αναπάντεχο τελικό αποτέλεσμα τούτου του λογοτεχνικού παιχνιδιού ήταν ότι οι δύο δοκιμασμένοι συγγραφείς απέτυχαν να δημιουργήσουν μια ιστορία ενώ οι δύο ερασιτέχνες τα κατάφεραν μια χαρά:
Ο Τζον έγραψε ένα διήγημα με τον τίτλο "Βρυκόλακας" και η νεαρή ταλαντούχα Μαίρη , μετά από ένα εφιαλτικό όνειρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνέλαβε την ιδέα ενός επιστήμονα που γίνεται ένας σύγχρονος Προμηθέας χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρισμό για να δώσει νέα ζωή σε ένα πτώμα. Η ιστορία της εντυπωσιάζει τους παρισταμένους.
Έξι μήνες μετά ο Πέρσυ Μπητς και η Μαίρη παντρεύονται, όμως τα 3 παιδιά που αποκτούν πεθαίνουν...και το 1822 ο Πέρσυ Μπητς θαλασσοπνίγεται σε ηλικία μόλις 30 ετών.
Μολαταύτα η λογοτεχνική καταξίωση για τη Μαίρη έρχεται το 1818 που εκδίδεται "η πιο τρομακτική ιστορία του κόσμου", η νουβέλα ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ...και η οποία θα αποτελέσει πρότυπο έμπνευσης για τη μετέπειτα gothic λογοτεχνία.

Ο Τζορτζ Γκόρντον ήταν ο ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ
Ο γιατρός και φίλος του ήταν ο ΤΖΟΝ ΠΟΛΙΝΤΟΡΙ
Ο Πέρσυ Μπης ήταν ο διάσημος ποιητής ΣΕΛΛΕΥ
και η ερωμένη και μελλοντική γυναίκα του ήταν η ΜΑΙΡΗ(ΓΚΟΝΤΓΟΥΙΝ) ΣΕΛΛΕΥ.Δημοσίευση στο stixoi.info: 14-12-2021