Οι τρεις ταφες του Ταχσιν Πασα

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

Μια αμαχητί παραδοση που έσωσε μια πολη

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Λευκός Πύργος, Άγιος Δημήτριος, Αγία Σοφία, Καμάρα, Επταπυργιο, Βιλλα Μπιανκα, Βιλλα Αλλατινι, Βιλλα Καπαντζη :Όλα τούτα τα χαρακτηριστικά τοποσημα της Θεσσαλονίκης που στέκουν ολορθα στο μωσαϊκό της πόλης, ίσως να μην επιζουσαν ως τα τώρα, ίσως να 'χαν τραυματιστεί ή αφανιστει κάτω από οβιδες κανονιων, 110 χρόνια πριν όταν ο Ελληνικός Στρατός, μετά την επικράτησή του στη μάχη των Γιαννιτσών, βάδιζε για να καταλάβει τη Θεσσαλονίκη που ήταν υπό Οθωμανική κατοχή σχεδόν για 500 χρόνια.
Ευτυχώς για τα ιστορικά μνημεία και για τον πολυφυλετικο αμαχο πληθυσμό, ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής της, Αρχιστρατηγος Χασαν Ταχσιν Πασας, σε μια γενναία και σοφή απόφαση, κηρυξε ανοχύρωτη πόλη την Θεσσαλονίκη και την παρέδωσε αμαχητί στους Έλληνες. Στην απαίτηση των άλλων αντιπάλων του, των Βουλγάρων να παραδωσει την πόλη και σε αυτούς, απάντησε " Από τους Έλληνες πήραμε την πόλη και στους Έλληνες θα την παραδώσουμε" και απέρριψε και τα χρήματα με τα οποία προσπάθησαν να τον δωροδοκησουν για να συναινέσει.
Ο γεννημένος στο χωριό Μεσαρε της Αλβανίας, γόνος ευγενούς αλβανικής οικογένειας, είχε σπουδάσει στη Ζωσιμαια Σχολή των Ιωαννίνων και μιλούσε άπταιστα ελληνικά, η δε γυναίκα του Χατιτζε ήταν γιαννιωτισσα Ελληνίδα μουσουλμάνα.
Όπως ήταν αναμενόμενο το τουρκικό κράτος τον αποκηρύσσει ως προδοτη και τον καταδικάζει ερήμην εις θανατον. Θα καταφύγει στην Ελβετία και αργότερα στη Γαλλία, θα δεχθεί βοήθεια και υποστήριξη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν θα μετανιώσει ποτέ για την απόφαση του με την οποία αποφεύχθηκε μια άσκοπη αιματοχυσία, θα λάβει τον τίτλο του "σωτήρα και ευεργέτη της πόλης" από τους Θεσσαλονικεις.
Το 1918 πεθαίνει και θάβεται στην Ελβετία.
Το 1936 ο γιος του Κεναν Μεσαρε μεταφέρει τα οστά του στο Αλβανικό Νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης.
Το 2002 τα οστά θα μεταφερθούν ξανά και θα ταφουν για τρίτη φορά στο χωριό Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, που επί Τουρκοκρατίας λέγονταν Τοπσιν, στο σημείο ακριβώς που έγινε η επίσημη παράδοση της πόλης στα ελληνικά στρατεύματα.

Λεπτομερεια: Στην παράδοση της Θεσσαλονίκης στις 26 Οκτωβρίου 1912, ήταν παρόντες, στο ελληνικό επιτελείο ο λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς και ο δεκανεας Ιων Δραγουμης και στο τουρκικό επιτελείο ο ταγματάρχης Μουσταφά Κεμάλ.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 07-04-2022