Η Πρώτη Άλωση

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

13 Απριλίου 1204: η αρχή του τέλους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Η Δ' Σταυροφορία που οργάνωσαν το 1204 οι χριστιανοί ηγεμόνες "Φράγκοι" αντί να πάει στους Άγιους Τόπους να πολεμήσει τους Άραβες μουσουλμάνους, στράφηκε στην ομόθρησκη (αλλά όχι ομόδοξη) βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, την κατέλαβε, και κατέλυσε για 50 χρόνια την Βυζαντινή (επίσημα: Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία). Εκμεταλλευόμενοι την εμφύλια διαμάχη ανάμεσα στις φατρίες του Παλατιού και την κοινωνική αναταραχή κατέφτασαν ως μισθοφόροι για να συνδράμουν τον εκπεσόντα Αλέξιο Δ' Άγγελο και όταν οι όροι άλλαξαν μετατράπηκαν σε ληστές-κατακτητές.
Αφού κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, τρεις μέρες και τρεις νύχτες οι σταυροφόροι λεηλατούσαν την πόλη και διέπρατταν απάνθρωπες πράξεις.

Ο ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης, αυτόπτης μάρτυρας, περιγράφει τη φρίκη στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης μετά την είσοδο των σταυροφόρων στη Βασιλεύουσα στις 13 Απριλίου 1204. Γράφει ότι στους δρόμους ακούγονταν κλάματα, κραυγές, θρήνοι∙ στα σταυροδρόμια οδυρμοί, στις εκκλησίες αναφιλητά∙ άνδρες αδύναμοι από τη δυστυχία και τη θλίψη∙ γυναίκες που ωρύονταν διότι οι αλαζόνες επιδρομείς τις έσερναν στους δρόμους, τις αποσπούσαν από τους άνδρες τους και τις βίαζαν. Κατόπιν, στον ίδιο τόνο συνεχίζει πως πολλοί κουβαλούσαν στα άλογα γυναίκες τις οποίες είχαν βιάσει οι σταυροφόροι, τυλίγοντας ορισμένες από αυτές σε φαρδείς μανδύες και δένοντας τις μπερδεμένες μπούκλες τους και τα ανακατεμένα μαλλιά τους σε ένα κουβαράκι πίσω.
 Είναι γνωστή η φράση του Νικήτα Χωνιάτη ο οποίος για την ωμότητα των Λατίνων επιδρομέων στη βυζαντινή πρωτεύουσα έγραψε ότι "και οι Σαρακηνοί ακόμα ήταν φιλάνθρωποι και ήμεροι σε σύγκριση με αυτούς τους άνδρες που έφεραν «τον σταυρόν επ’ ώμων»".

Οι πρωτεργάτες αυτής της άθλιας αιμοσταγούς πράξης ήταν:
Ο πανούργος , αν και τυφλός, Δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος.
Ο Μαρκήσιος Βονιφάτιος ο Μομφερρατικός
και
Ο Κόμης Βαλδουίνος της Φλάνδρας

Αφού διαγούμισαν τα πλούτη της Βασιλεύουσας, διαμέλισαν την Αυτοκρατορία σε ηγεμονίες.
Ο Δάνδολος πέθανε την επόμενη χρονιά και τάφηκε μες στην Αγιά Σοφιά (και εκεί παραμένει ο τάφος του, πάνω στον γυναικωνίτη).
Η Πόλη ανακαταλήφθηκε 57 χρόνια μετά από τους Παλαιολόγους, όμως η Άλωση του 1204 αποδυνάμωσε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πράγμα το οποίο επέτρεψε σε γειτονικές ομάδες όπως το Σουλτανάτο του Ρουμ και αργότερα στους Οθωμανούς να αποκτήσουν επιρροή, για να οδηγηθούμε το 1453 στην Δεύτερη και οριστική Άλωση.

https://youtu.be/hNalu-BUh3g

Δημοσίευση στο stixoi.info: 13-04-2022