Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
Πάσχα Ελλήνων

Πάσχα Ελλήνων

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

ΕΚ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ:

Ιω. 12,20 Ησαν δε εκεί κατά τας ημέρας εκείνας μερικοί προσήλυτοι Ελληνες, οι οποίοι είχαν ανεβή εις τα Ιεροσόλυμα, δια να προσκυνήσουν κατά την εορτήν του Πασχα.

Ιω. 12,21 Αυτοί, λοιπόν, ήλθαν στον Φιλιππον, που κατήγετο από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον παρακαλούσαν, λέγοντες· “κύριε, θέλομεν να ίδωμεν τον Ιησούν και να ομιλήσωμεν μαζή του”.

Ιω. 12,22 Ερχεται ο Φιλιππος και λέγει τούτο στον Ανδρέαν, μαζή δε κατόπιν, ο Ανδρέας και ο Φιλιππος λέγουν στον Ιησούν ότι οι Ελληνες θέλουν να τον ίδουν.

Ιω. 12,23 ὁ δὲ Ἰησοῦς ἀπεκρίνατο αὐτοῖς λέγων· ἐλήλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθῇ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου.

Ιω. 12,23 Ο δε Ιησούς απεκρίθη και τους είπε· “έφθασε τώρα η ωρισμένη από τον Θεόν ώρα, δια να δοξασθή ο υιός του ανθρώπου.

Ιω. 12,24 Σας διαβεβαιώνω, εάν ο κόκκος του σιταριού δεν πέση στο χώμα και δεν αποθάνη, αυτός μένει μόνος. Εάν όμως σπαρή και ταφή εις την γην, τότε βλαστάνει και φέρει πολύν καρπόν.


(*): Ο Φίλιππος και ο Ανδρέας είναι οι 2 από τους 12 στενούς μαθητές του Ιησού με ελληνικά ονόματα και πιθανώς με γνώση της ελληνικής γλώσσας (ελληνιστική κοινή).

(**):Απότους 70 που αποτελούσαν τον ευρύτερο κύκλο μαθητών του Ιησού αρκετοί φέρουν ελληνικά ονόματα όπως Αρίσταρχος, Αριστόβουλος, Απελλής, Απολλώς , Άρχιππος, Ερμής, Εύβουλος, Νικανωρ, Προχορος, Στέφανος, Σωσθενης κ.α.)

(***): Ο τόπος διδασκαλίας και δράσης του Ιησού, καθώς και καταγωγής του ιδίου και της πλειοψηφίας του συνόλου των μαθητών του ήταν η πολυεθνοτικη Γαλιλαία, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και η ελληνική Δεκάπολις(δέκα πολεις ιδρυθείσες απότ ους Σελευκίδες και τους Πτολεμαίους) με πληθυσμό ελληνικό ή εξελληνισμένο.

(****): Παρά την κυριαρχία των Ρωμαίων(που μιλούσαν λατινικα) σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, η ελληνική γλώσσα συνέχιζε να είναι η εκτενώς διαδεδομένη Κοινή γλώσσα(lingua franca) ανάμεσα στους διάφορους λαούς. Γι αυτό και η επιγραφή στο σταυρό (Ιησούς Ναζωραίος, Βασιλεύς Ιουδαίων), αναγράφηκε σε τρεις γλώσσες: αραμαϊκά, λατινικά, ελληνικά.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 24-04-2022