Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος

Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

«Πόσο πανέμορφη είναι η ανθρωπότητα! Ω, θαυμαστέ καινούργιε κόσμε!» (Τρικυμία, Σαίξπηρ)

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Το 1932 o Βρετανός συγγραφέας Άλντους Χάξλευ (Aldous Huxley 26 Ιουλίου 1894 - 22 Νοεμβρίου 1963) έγραψε το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος" όπου περιέγραφε μια δυστοπική μελλοντική κοινωνία βασισμένη στο μοντέλο της γραμμής παραγωγής του Ford.(βιομηχανική γραμμή ταχείας κατασκευής αυτοκινήτων).

Ο "Θαυμαστός καινούργιος κόσμος" (ΘΚΚ) (Brave New World) μας μεταφέρει στο Παγκόσμιο Κράτος, εν έτει 632 μετά Φορντ (2540 μ.Χ.). «Σταθερότητα, Ταυτότητα, Κοινότητα» είναι το τρίπτυχο των αξιών του Παγκόσμιου Κράτους. Το παρελθόν, οι παραδόσεις, η Ιστορία, η οικογένεια, η Τέχνη, η θρησκεία θεωρούνται άχρηστα, η βιολογική ταυτότητα προκαθορίζεται και προγραμματίζεται, και οι άνθρωποι χωρίζονται σε πέντε τάξεις (Α, Β, Γ, Δ, Ε). Οι έννοιες μητέρα, πατέρας, οικογένεια, σπίτι έχουν εκλείψει, καθώς η φυσική γονιμοποίηση του ανθρώπου έχει αντικατασταθεί από τη μαζική, τεχνητή γονιμοποίηση σε φιάλες κυοφορίας. όπου οι άνθρωποι αναπαράγονται τεχνητά και μαζικά σε κρατικά κέντρα επωάσεως και αναπτύσσονται μέσα σε φιάλες. Τα ωάρια που ανήκουν στις τρεις κατώτερες τάξεις κλωνοποιούνται δημιουργώντας φουρνιές ομοιόμορφων ανθρώπων, που θα χρησιμοποιηθούν ως εργάτες σε εργοστάσια.
Με πειράματα και ηλεκτροσόκ τα παιδιά «εκπαιδεύονται» να μισούν τα λουλούδια και τα βιβλία. Ο ελεύθερος χρόνος δαπανάται έτσι ώστε το άτομο να καταναλώνει και έτσι να ανατροφοδοτείται το βιομηχανικό σύστημα. Η διαδικασία του προκαθορισμού θα συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του ύπνου των ανθρώπων με την υπνοπαιδεία, την σταθερή και επίμονη επανάληψη στερεότυπων και προκαταλήψεων στη διάρκεια του ύπνου.

Στον ΘΚΚ η ηλικία δεν αφήνει ίχνη στο δέρμα, αλλά μόνο στον εγκέφαλο και στην καρδιά: μέχρι την ηλικία των 60 όλοι ζουν χωρίς αρρώστιες. Μετά εισέρχονται στο νοσοκομείο Μελλοθανάτων όπου πεθαίνουν με όλες τους τις ανέσεις και όπου τους επισκέπτονται τα μικρά παιδιά για να συνηθίσουν στην ιδέα του θανάτου.
Οι μετακινήσεις των ανθρώπων των ανώτερων τάξεων Α και Β στον ΘΚΚ γίνονται με ελικόπτερα ή ταξίπτερα που προσγειώνονται στις ταράτσες των πανύψηλων κτιρίων τους, ενώ οι πολυπληθείς κατώτερες τάξεις στοιβάζονται στα τρένα.

Σκοπός του κράτους στον ΘΚΚ είναι η ευτυχία όλων των ανθρώπων. Ο ΘΚΚ είναι -όπως ο δικός μας μετανεωτερικός κόσμος- αφοσιωμένος στη συλλογική ευτυχία και στη θετικότητα. Μια κοινωνία του σφρίγους και της θνητής παλιμπαιδίζουσας αιωνιότητας, ανακύκλωσης του ίδιου, του σεξ, της αρυτίδωτης ομορφιάς της κατανάλωσης, της χαρούμενης βεβαιότητας.Στον ΘΚΚ την βεβαιότητα την αποκτάς με την υπνοπαιδεία και το ναρκωτικό, την σόμα, ένα είδος ναρκωτικού το οποία παίρνουν όλοι μόλις αισθανθούν κάποιο πόνο ή πέσει η ψυχική τους διάθεση –«σε ηρεμεί, σβήνει το θυμό, σε συμφιλιώνει με τους εχθρούς σου»
Στον ΘΚΚ και οι δύο ανώτερες τάξεις διασκεδάζουν με αισθησιακά θεάματα, παρακολουθούν ταινίες σε μια οθόνη μασουλώντας τσίχλες με σεξουαλικές ορμόνες. .
Στον ΘΚΚ «όλοι ανήκουν σε όλους» χωρίς αυτό να δημιουργεί εντάσεις και πάθη μεταξύ των εραστών. Ακόμα και τα μικρά παιδιά εκπαιδεύονται στα ερωτικά παιχνίδια, χωρίς αυτό να θεωρείται ανήθικο. Έτσι η σεξουαλική ελευθεριότητα έχει αντικαταστήσει τον έρωτα και κάθε ίχνος Πένθους και συναίσθημα προσκόλλησης σε άλλα πρόσωπα θεωρείται αντικοινωνική ενέργεια.Στον ΘΚΚ ίσχυε το «Μην αναβάλλεις ποτέ την απόλαυση που μπορεί να έχεις σήμερα»

Τον τυποποιημένο αυτόν κόσμο αναστατώνει ο Τζον, νεαρός που γεννήθηκε σε "καταυλισμό αγρίων"(μια πρωτογονη αγροτική ανθρώπινη κοινωνία που λειτουργεί έξω από τον "πολιτισμένο" κόσμο του Παγκόσμιου Κράτους) και μεγάλωσε διαβάζοντας Σαίξπηρ. "Πόσο πανέμορφη είναι η ανθρωπότητα!" λέει, όπως η Μιράντα στην "Τρικυμία" του Σαίξπηρ. "Ω, θαυμαστέ, καινούργιε κόσμε", αναφωνεί. Το μυθιστόρημα οφείλει τον τίτλο του ακριβώς σε αυτήν τη φράση από την τραγωδία του Σαίξπηρ, ο οποίος είναι απαγορευμένος στο Παγκόσμιο Κράτος επειδή η ανάγνωση των έργων του διεγείρει τα πάθη και αναστατώνει την ψυχή.
Στην αναμέτρησή του με τον "πολιτισμένο" κόσμο ο "Άγριος" Τζον (φιγούρα που θυμίζει τον "Πολιτισμένο Άγριο" του Ρουσσώ) , σαν άλλος μοναχικός Δον Κιχώτης, παλεύει με τους ανεμόμυλούς του και τελικά ηττάται συντριπτικά και αυτοκτονεί.

Συνοψίζοντας το πνεύμα του "Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου" ο Άλντους Χάξλεϋ έλεγε:«Μόνο ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα υπέρ της αποκέντρωσης της εξουσίας και της αυτοοργάνωσης μπορεί να σταματήσει τη σημερινή τάση προς ολοκληρωτισμό. Ένα πραγματικά αποτελεσματικό ολοκληρωτικό κράτος θα είναι αυτό στο οποίο το ισχυρό διευθυντήριο των πολιτικών αρχηγών και της στρατιάς των μάνατζερ ελέγχουν έναν πληθυσμό σκλάβων χωρίς να χρειάζεται να ασκήσουν εξαναγκασμό, γιατί θα τους αρέσει η σκλαβιά τους. Και το να τους αρέσει η σκλαβιά τους έχει ανατεθεί από τα σημερινά ολοκληρωτικά κράτη σε υπουργεία προπαγάνδας, στους εκδότες και τους μηντιάρχες και στους δασκάλους και καθηγητές.»(1962, ένα χρόνο πριν πεθάνει ο Α.Χ.).
Η διορατικότητα του Αλντους Χάξλεϋ τον καθιστά μεταξύ των συγγραφέων του 20ού αιώνα, έναν από τους οξυδερκέστερους οδηγούς για το μέλλον.

Μια παραξενιά της Ιστορίας: Ο Χάξλεϋ πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1963, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι. Για πολλούς ιστορικούς η μέρα αυτή, όπου μέσω της τεχνολογίας η ανθρωπότητα ζούσε μέσω της τηλεόρασης ένα γεγονός τη στιγμή σχεδόν που συνέβη, σηματοδοτεί τη γέννηση του παγκόσμιου χωριού.





Δημοσίευση στο stixoi.info: 26-07-2022