Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
Απολειπειν ο Θεός Ίωνα

Απολειπειν ο Θεός Ίωνα

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

Βίοι παραλληλοι

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Στις 31 Ιουλίου του 1905, στην Αλεξανδρεια της Αιγύπτου ένας ποιητής από την εκεί ελληνική παροικία, ονόματι Κωνσταντίνος Καβαφης, διαβαζει στην προκυμαία της πόλης ένα του ιστορικό ποίημα ως αποχαιρεστηριο δώρο για την αναχώρηση από την πόλη του φίλου του Έλληνα προξένου ονόματι Ίωνα Δραγούμη που φεύγοντας αφήνει πίσω του έναν ανεκπλήρωτο έρωτα με την Πηνελόπη Δέλτα.
Το ποίημα φέρει τον τίτλο "Απολειπειν ο Θεός Αντώνιον" και καταλήγει με το στιχο:"αποχαιρετα την την Αλεξανδρεια που χάνεις".

Το ποίημα αυτό το έχει εμπνευστεί από το βίο του Ρωμαίου στρατηγού και πολιτικού Μάρκου Αντωνίου, καταγόμενος από επιφανή ρωμαϊκή οικογένεια πολιτικών και διπλωματων, ο οποίος έζησε μια δραστήρια και πολυτάραχη ζωή ως στρατηγός, διπλωμάτης, ρητορας, πολιτικός και εραστης-γυναικοκατακτητης. Αφού βρέθηκε στο απόγειο της δόξας του ως υποστηρικτής του Ιουλίου Καίσαρα και τιμωρος των δολοφόνων του, ήρθε σε θανάσιμη σύγκρουση με τον σύμμαχο και κουνιάδο του Οκταβιανο για την πρωτοκαθεδρια της εξουσίας στη Ρωμη.
Αφού πολιορκηθηκε από τον αντίπαλο του στην Αλεξανδρεια, ηττήθηκε και τον εγκατέλειψε ο στρατός του, αυτοκτόνησε με το ξίφος του. Λίγο μετά αυτοκτόνησε και η ερωτική του συντροφος Αιγυπτια βασίλισσα Κλεοπάτρα.
Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιουλίου του 30 πΧ.

Ο Ίων Δραγουμης, καταγόμενος από επιφανή μακεδονική οικογένεια πολιτικών και διπλωμάτων, είχε μια δραστήρια και πολυτάραχη ζωή ως διπλωμάτης, πολιτικός, στρατιωτης, φιλοσοφος, συγγραφέας και εραστης-γυναικοκατακτητης. Σε μια Ελλάδα βαθιά διχασμένη σε βενιζελικους και αντιβενιζελικους, με τα πολιτικά πάθη οξυμενα, μετά από μια ανεπιτυχή απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι, θα βρει το θάνατο από τις σφαίρες βενιζελικων παραστρατιωτικων ταγματων, στην Αθήνα, απέναντι από το Χίλτον. Ανταμωσε το θάνατο "σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος", όπως επιτασσε το καβαφικο ποίημα.
Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιουλίου 1920.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 31-07-2022