Warning: session_start(): Cannot start session when headers already sent in /home/stixoi/public_html/core.php on line 23
Στις Πύλες του Παραδείσου

Στις Πύλες του Παραδείσου

Δημιουργός: daponte, Σταύρος

Μια ημιτελής μουσική ζωή.

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

Στις 31 Ιανουαρίου 1797, στο μικρό χωριό Χιμελπφορτγκρουντ(= οι Πύλες του Παραδείσου ), έξω από τη Βιέννη, σε μια οικογένεια επαρχιακού δασκάλου θα γεννηθεί, δωδεκατος από 14 παιδιά ο μικρός Φραντς Πέτερ.
Από πολύ μικρός θα δείξει ένα ξεχωριστό μουσικό ταλέντο, θα γίνει δεκτός με υποτροφία στην Παιδική Χορωδία της Βιέννης, θα μαθητευσει κοντά στον καταξιωμένο αρχιμουσικό της Αυτοκρατορικης Αυλής, Αντόνιο Σαλιερι και θα συνθέσει μουσική από την ηλικία των 13 ετών.

Θα συναντιεται συχνά με τους φίλους του και θα παίζει πιάνο σε ένα μικρό καφέ-εστιατόριο στο κέντρο της Βιέννης, στην οδό Χιμελπφορτγκασε( =ο δρόμος για τις Πύλες του Παραδείσου).
Θα παίζει αυτοσχέδιαζοντας στα βιεννέζικα σαλόνια σε μουσικές εσπεριδες.
Θα γράψει πάνω από 600 λυρικά τραγούδια(μελοποιημένα ποιήματα) στη γερμανικη γλωσσα(ληντερ), κι ακόμα μουσική δωματίου, συμφωνίες, όπερες και άλλα έργα.
Θα τραγουδήσει την αγάπη και τον πόνο όσο κανείς πριν απ'αυτον.

Θα προσβληθεί από σύφιλη, θα υποφέρει, θα υποστεί θεραπείες με τοξικα φάρμακα που θα κλονισουν κι άλλο την υγεία του και τελικά θα υποκύψει στον τύφο σε ηλικία 31 ετών, στις 19 Νοεμβρίου 1828.

Θα μείνει στην ιστορία ως "ο κλασσικός μουσικός του ρομαντισμού" και θα γεννήσει ένα νέο μουσικό είδος: το σύντομο έντεχνο λυρικο τραγούδι.

Πρόκειται για τον Φραντς Πέτερ ΣΟΥΜΠΕΡΤ, το τέκνο της Βιέννης που έζησε στη σκιά του συγκαιρινου του Τιτανα της μουσικής Μπετόβεν, μα που δεν υπήρξε ολιγότερο εμπνευσμένος από εκείνον.

Στο μνήμα του Σούμπερτ στο Κεντρικό Νεκροταφείο της Βιέννης η επιτύμβια πλάκα γραφει: " Εδώ είναι θαμμένος ένας πλούσιος θησαυρός αλλά και ακόμη ωραιότερες ελπίδες"
Το καφέ στο οποίο έπαιζε πιάνο (και στο οποίο είχαν παίξει και ο Μότσαρτ και ο Μπετόβεν) ονομάζεται σήμερα Cafe Frauenhuber και θεωρείται το παλαιότερο καφέ της Βιέννης.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 19-11-2022