άσετους να διαμαρτύρονται

Δημιουργός: anuya, Diogenees

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

άσετους να διαμαρτύρονται πάλι εμάς θα ψηφίσουν
όποιους και να ψηφίζουνε πάντοτε εμάς θα ψηφίζουν
διότι επιλέγουν τους πράττοντες δέν εκλέγουν τις πράξεις
και οι εκλογές κοστίζουν συχνά δεν μπορούν να ψηφίζουν


(2023 Απριλίου 11)


Τί θέλει να πεί ο ποιητής: οτι κοροϊδευόμαστε εδώ και αιώνες αφού ψηφίζουμε ποιοι θα κυβερνούν και ποτέ δέν ψηφίζουμε τις πολιτικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Άν υπήρχε δημοκρατία θα έπρεπε να ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα άν όχι κάθε μέρα, όχι όμως να ψηφίζουμε ποιοι θα κυβερνούν, αλλα το τί θα κάνουν. Τώρα η δικαιολογία είναι οτι δέν μπορούμε να ψηφίζουμε παρα μόνο κάθε 4 χρόνια, διότι το οικονομικό κόστος των εκλογών είναι υπερβολικό, οπότε άν δέν μας αρέσουν οι κυβερνώντες, δέν έχουμε παρα να περιμένουμε άλλα 4 χρόνια για να ψηφίσουμε άλλους οι οποίοι θα κάνουν ακριβώς τα ίδια με τους προηγούμενους συνεχίζοντας το έργο των προηγουμένων χωρίς καμία διακοπή, και ούτω καθεξής.
Ωστόσο οι εκλογές θα μπορούσαν να μήν κοστίζουν καθόλου χρήμα. Διότι το χρήμα πάει όλο για τους δικαστικούς επιμελητές, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να περιττεύσουν. Η υποτιθέμενη χρησιμότητατους είναι να διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Γιατί όμως η ψηφοφορία να είναι μυστική, όταν όλοι, και προπάντων το κράτος, γνωρίζουν το τί ψηφίζουμε. Άλλωστε την πολιτικήμας θέση την εκδηλώνουμε όσο γίνεται εντονότερα με διαδηλώσεις, απεργίες και λοιπές μορφές διαμαρτυρίας, την οποία διαμαρτυρία δέν λογαριάζει κανείς, απλώς εκδηλωνόμαστε.
Σκέφτομαι όμως και έναν τρόπο να ψηφίζουμε μυστικά, όσο είναι δυνατόν, και πάλι να μήν χρειάζονται πληρωμένοι δικαστικοί. Άν ο καθέναςμας έχει έναν οκταψήφιο αριθμό τον οποίο μόνο ο ίδιος γνωρίζει, ύστερα απο κάθε εκλογή (εκλογή πρακτέου και όχι προσώπων) μπορούν τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στο διαδίκτυο, ακόμη και σε μιά ειδική έκδοση εφημερίδας, όπου δίπλα στον εκλογικό αριθμό του καθενός θα αναγράφει με έναν 2ψήφιο αριθμό (ή και μονοψήφιο, όταν οι επιλογές είναι λίγες) ποιά επιλογή ψήφισε, έτσι ο καθένας θα ελέγχει άν στον αριθμότου αντιστοιχεί η επιλογήτου, ειδεμή θα υποβάλλει ένσταση. Οπότε δέν μπορεί να γίνει νοθεία. (Βέβαια, όταν υποβάλλεται ένσταση, φανερώνεται το τί ΔΕΝ ψήφισε ο ενιστάμενος, αλλα αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να παρακάμψουμε τα δήθεν εμπόδια για ουσιαστικές και ανέξοδες εκλογές).
Μπορεί εσείς να έχετε κάποια καλύτερη ιδέα για εκλογές ηλεκτρονικές ή με μικρή χρήση χαρτιού που να είναι και μυστική η ψηφοφορία και με μηδενική ή ασήμαντη δυνατότητα νοθείας. Επαναλαμβάνω οτι η μυστικότητα δέν είναι το βασικό, αφού όλοι γνωρίζουν τις θέσεις του καθενός. Το ζητούμενο είναι να ψηφίζουμε το πρακτέο και όχι τους πράττοντες (οι οποίοι πράττοντες δέν παίζουν κανένα ρόλο εκτός απο τον ρόλο του χειριζομένου το μέλι και γλείφοντος τα δάκτυλατου). Στην ψηφοφορία για το πρακτέο κάθε φορά γίνεται επιλογή μεταξύ διαφορετικών πιθανών πρακτέων χωρίς να γίνεται σύνδεση με κόμματα ή πρόσωπα.
Άν είχε γίνει τέτοια ψηφοφορία για π.χ. τη συμφωνία των Πρεσπών, δέν θα γινόταν η συμφωνία που έγινε και την οποία θα έπρεπε να ακυρώσει το επόμενο κόμμα (η ΝΔ δηλαδή) βάσει του γεγονότος οτι ο λαός δέν ρωτήθηκε

Δημοσίευση στο stixoi.info: 20-04-2023