Μακριά και απο τον..θεό

Δημιουργός: jenny

Εκτύπωση από: http://www.stixoi.info

ΜΑΚΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ..ΘΕΟ


ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Αυτά ήταν τα λόγια του περιπτερά στην Πύλο. Το παράπονο του διάχυτο. Τα ίδια μου είπε και ο ταξιτζής από την Κορώνη που με πήγε στην γιορτή του Αι Ιωάννη του Ριγαννά στο χωριό Ριζόμυλο .Εκεί θαύμασα τις γριές του χωριού να ετοιμάζουν το βρεγμένο με νερό και ελαιόλαδο παξιμάδι με ρίγανη.
Οι καλοί δρόμοι, η καλή εικόνα της Πελοποννήσου σταματάει στην Τρίπολη. Παρακάτω τους έχει ξεχάσει ο Θεός δηλαδή η… πολιτεία. Η ανομοιόμορφη ανάπτυξη είχε σαν αποτέλεσμα η Μάνη και η Αρκαδία να ανθίζουν και να δείχνουν την καλύτερη εικόνα τους ενώ η Μεσσηνία …Δεν χαίρει την ίδια εκτίμηση …από τους βουλευτές της. Εκεί κυρίως ανάμεσα στην Κορώνη, Μεθώνη και την Πύλο ταλαιπωρείσαι οδικώς. Βρίσκεις μόνο λακκούβες χωματόδρομους, κακοτεχνίες ,με αποκορύφωμα την κατολίσθηση στην Μεγαλούπολη και φυσικά κακή σηματοδότηση. Να μην ξέρεις από πού θα πάς και πώς θα φτάσεις στον προορισμό σου! Ευτυχώς η καταπράσινη φύση και η καταγάλανη θάλασσα είναι άπειρου κάλους που δεν υπολογίζεις τις θυσίες .Τολμάς και προχωράς!
Η Μεσσηνία είναι μία απίστευτα όμορφη περιοχή. Η Πύλος έχει ιδιαίτερο τοπικό χρώμα -διώροφα ασπρισμένα σπίτια με αυλές και ανθισμένα λουλούδια. Έχει μεγάλη ιστορία και ιδιόρρυθμο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Χαρακτηριστικές οι καμάρες των κτιρίων της και η πλατεία με τα κανόνια και τον πανύψηλο σκιερό πλάτανο. Η Μεθώνη ή Μοθώνη, όπως τη μνημονεύει ο Παυσανίας(ονομάστηκε έτσι από το Μόθωνα λίθο, ένα βράχο, συνέχεια της ακτής, που προχωρεί ως ύφαλος κάτω από τη θάλασσα) ήταν ένα από τα γνωστά λιμάνια της αρχαιότητας. Το κάστρο της είναι εντυπωσιακά μεγάλο και διατηρείται καλά. Στην περιοχή σήμερα εντυπωσιάζει ο όγκος του κάστρου, η ύπαρξη ενημερωτικών πινακίδων(που λείπουνε στο κάστρο της Κορώνης) και η ποικιλία των ευρημάτων που ανήκουν σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους της ιστορίας. Συναντάς τον ενετικό κάστρο κοντά στα δύο τούρκικα χαμάμ Είναι ένα από τα επιβλητικότερα της Ελλάδας Στα 1500 οι Τούρκοι (Βαγιαζήτ Β´)κυρίευσαν την πόλη και μετά ξανά το κατέκτησαν το1715 έως το 1828. Η πόλη ήταν τειχισμένη από τα αρχαία ακόμη χρόνια και σήμερα είναι ορατά αρχαιοελληνικά υλικά στη βάση του τείχους, που έχτισαν οι Ενετοί στις αρχές του 13ου αι., όταν κατόρθωσαν να την καταλάβουν και έκαναν τη Μεθώνη το μεγαλύτερο φρούριο της Πελοποννήσου.
Η χρυσή αμμουδιά στην Φοινικούντα θα μου μείνει αξέχαστη. Τι να την κάνω την ομορφιά όταν στερούνταν των απαραίτητων ,για μία πλαζ, ανέσεων; Η παραλία αποτελείται από πολύ ψιλό χρυσό, βότσαλο, και πέρα από την παραλία και τη θάλασσα, το μόνο που θα βρείτε είναι μία ντουζιέρα χωρίς τουαλέτες, χωρίς χώρο αποδυτηρίων και χωρίς κάδους σκουπιδιών.
Η μόνη περιοχή που διάθετε όλες της απαραίτητες ανέσεις ήταν η παραλία στο Πεταλίδι. Το κύμα έγλυφε την ακτή και ο παφλασμός των κυμάτων ηχούσε μελωδικά στα αυτιά μας. Είχε βιολογική τουαλέτα, ντους και φυσικά ξαπλώστρες.(χρέωση 2 ευρω /ξαπλώστρα και 3ευρώ /ομπρέλα).Πεντακάθαρη παραλία με κάδους βυθισμένους στην άμμο (για να μην τους πάρει ο αέρας).Το πιο σημαντικό ήταν η έλλειψη των δισκοτέκ και των διαφόρων μαγαζιών στην παραλία. Η ψιλή άσπρη άμμο, φιλική προς τις πατούσες μας, η καταγάλανη θάλασσα και τα πολλά στρόγγυλα βοτσαλάκια την κάνανε αγαπητή αυτήν την παραλία και δύσκολα την αποχωριστήκαμε για να γυρίσουμε στο καυσαέριο και στην βαβούρα της τσιμεντούπολης Αθήνας.

Δημοσίευση στο stixoi.info: 26-06-2008